Taliban’a karşı direniş mi başlıyor: Baglan eyaletine bağlı 3 yerleşim yeri geri alındı

21-08-2021
Rûdaw
Etiketler Taliban Afganistan Ahmed Mesud
A+ A-

Haber Merkezi – Afganistan’da Taliban karşıtı güçler, ülkenin kuzeyinde yer alan Baglan eyaletine bağlı 3 yerleşim yerini geri aldı. Direnişin komutanlığını yapan Abdul Hamid, amaçlarının bütün Baglan’ı alacakları olduğunu bildirdi.

Afganistan’da hükümete bağlı güçler Cuma günü ülkenin kuzeyinde bulunan üç yerleşim yerini Taliban’dan geri aldı. Taliban’a yakın sosyal medya hesapları yerleşim yerlerinin Baglan eyaletine bağlı olduklarını ve 15 Taliban üyesinin öldürüldüğünü doğruladı. Bu gelişme Taliban’a karşı direniş olarak nitelendirildi.

Bölgedeki güçlerin komutanlığını yapan Abdul Hamid yeni ele geçirdikleri Andrab’dan yayınladığı bir video mesajında güçlerinin yeni bir yerleşim yerine yöneldiğini ve bütün Baglan’ı alacaklarını söyledi. Taliban ise güçlerini karşı bir saldırı için Andrab’a yönlendirdi.

Bu üç yerleşim yerinin geri alınması, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin yardımcısı Emrullah Salih’in Taliban’a karşı güçlü bir direniş göstereceklerini duyurmasının ardından geldi. Salih, Gani ülkeyi terk edip Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) iltica ettikten sonra kendisini geçici cumhurbaşkanı olarak ilan etmişti.

Pençşir’de bulunan Salih, Taliban tarafından öldürülen Ahmet Şah Mesud'un oğlu Ahmet Mesud’un desteğini arkasına almış durumda. Mesud, 1996-2001 yılları arasında eyaleti ve eyalete bağlı yerleşim yerlerini başarıyla savunmuş ve Taliban’un eline geçmesini engellemişti.

Öte yandan Taliban liderleri önceki yönetimde yer alan yöneticilerin de bulunduğu İslami bir hükümet kurmaya çalışıyor. ABD ve dünya siyaseti ise Taliban’ın katı bir yönetim kurması durumunda iç savaşın uzayacağı uyarısında bulundu ve böyle bir yönetimi tanımayacaklarını duyurdular.

Önceki rejimde oldukça katı bir yönetim kuran ve şeriat kurallarını işleten Taliban, bu defa kadın haklarına saygı göstereceklerini ve eğitim almalarına izin vereceklerini söyledi. Taliban’ın da küresel siyasetin bir parçası olmasını istediklerini belirten örgüt sözcüsü, bütün etnik grupların temsil edileceği bir hükümet kuracaklarını aktarmıştı.  

Eski milletvekili Elay Ershad ise Amerika’nın Sesi’ne verdiği bir demeçte başkent Kabil’de şimdilik herhangi bir sorun  olmadığını ve kentte güvenlik anlamında hızla bir iyileşmenin söz konusu olduğunu bildirdi.

Gelişmeler  bu yönde seyrederken Afganistan ekonomisini geliştireceğini söyleyen Taliban’ın bu anlamda ne yapacağı ise belirsiz. Uluslararası yardımı yapan kuruluşlar Afganistan’a ait hesapları engellemiş durumda. Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Afganistan’a desteğini kesti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli