Biden'ın çekilmesi ardından gelen ilk tepkiler: Kim ne dedi?

Haber Merkezi – Joe Biden’ın ABD başkanlık seçimlerinden çekilmesi ve yardımcısı Kamala Harris’i aday göstermesi ardından Demokratların adayı konusu gündemdeki sıcaklığını kororken, Biden’ın çekilmesine ilk tepkiler gelmeye başladı.

ABD tarihinde hiçbir başkan adayı seçime bu kadar yaklaşırken geri çekilmemişti.

Biden’ın yarıştan çekilmesine de tepkiler gelmeye başladı.

İlk tepkiler

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnon "Biden başkanlık yarışına girmeye uygun değilse, başkanlık yapmaya da uygun değil. Derhal istifa etmeli" dedi.- ABD tarihinde hiçbir başkan adayı seçime bu kadar yaklaşırken geri çekilmedi.

Eski CIA yetkilisi Larry Johnson, Biden'ın seçim yarışından çekilme kararının ardından ABD siyasetinin yeni ve büyük bir kaos dönemine girdiğini belirtti.

Clintonlardan Biden’a destek

Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton, Donald Trump'ı yenmek için yapılacak ABD başkanlık yarışında Kamala Harris'i desteklemek için Joe Biden'a katıldıklarını ve "Elimizden geleni yapacağız" dedikleri kaydedildi.

İngiltere ve Rusya’dan açıklama

İngiltere Başbakanı Kieran Stammer, yaptığı açıklamada ABD Başkanı Joe Biden'ın kararına saygı duyduğunu ve iktidarının son aylarında onunla çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Stammer, Biden'ın kararının Amerikan halkının çıkarlarına en uygun olduğuna inandığı şeye dayandığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD Başkanı Joe Biden’ın seçim yarışından çekilmesinin ardından atılacak bir sonraki adımın ABD medyası ile politikacı çevrelerinin başkanın ruh sağlığıyla ilgili gerçek durumun gizlenmesi konusunda yaptıkları gizli anlaşmayı soruşturmak olması gerektiğini belirtti.

Kremlin: Dikkatle izlemek gerekiyor

 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daha önce Rusya için öngörülebilir aday olarak Biden'ın tercih edilebilir olduğunu söylediğini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

"Seçimlere hala 4 ay var ve bu, birçok şeyin değişebileceği uzun bir dönem. Sabırlı olmak ve bundan sonra ne olacağını dikkatle izlemek gerekiyor. Önceliğimiz, özel askeri operasyonun hedeflerine ulaşmaktır."

Musk’tan yorum: Trump’tan korkuyorlar

ABD'li iş insanı Elon Musk, başkanlık yarışından çekildiğini duyuran Biden’ın kararını yorumladı.

X platformundaki hesabından paylaşımda bulunan Musk, “Gerçek yetkililer eski kukladan vazgeçip, halkı kandırma şansı daha yüksek olanı tercih ediyor. Trump’tan korkuyorlar, çünkü o bir kukla değil” ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı: Takdiri hak ediyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden'ın 5 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekilme kararının takdiri hak ettiğini bildirdi.

Scholz, X'ten yaptığı açıklamada, "Dostum Joe Biden ülkesi için, Avrupa için, dünya için çok şey başardı. Onun sayesinde transatlantik işbirliği sıkı, NATO güçlü ve ABD bizim için iyi ve güvenilir bir ortak. Tekrar aday olmama kararı takdiri hak ediyor" ifadelerini kullandı.

Demokratların adayı kim olacak?

Biden, seçimlerde bir kişinin aday gösterilmesi için 1968 Demokrat delegeden oy alması gerekirken yaklaşık 3 bin 800'den fazla delegenin desteğini kazanmıştı.

Biden'ın adaylıktan çekilmesi, partinin adayının belirlenmesi için nasıl bir süreç izleyeceği sorusunu akıllara getirdi.

Demokratların yeni bir aday belirlemesi gerekecek. 1 Ağustos'tan sonra bir gün Biden'ı aday olarak belirlemeleri bekleniyordu. Ancak şimdi bu iptal edildi.

Partinin kongresi 19-22 Ağustos arası Chicago'da yapılacak. Biden ön seçimlerde büyük bir destek almıştı. Bu da eyalet parti delegelerinin Biden'ı aday seçme taahhüdünde bulunduğu anlamına geliyor.

Delegeler bir başka isme oy vermeleri için serbest bırakılacak.

Buradan sonraki süreç hakkında çok fazla şey bilinmiyor. Özellikle de delegelerin yeni adayı nasıl seçeceği konusunda.

BBC'nin ABD'deki ortağı CBS News, Demokrat Parti Ulusal Komitesi yetkililerinin acil toplantı yaptıklarını bildirdi.

Kimler aday?

Demokratlar Ağustos ortasında başka bir adayı aday gösterecek. Biden'ın ardından Dan Phillips Demokratların ikinci oyu aldı.

Kamala Harris, Gavin Newsom ve Gretchen Whitmer diğer üç güçlü aday olarak görülüyor.

Michelle Obama birçok kez adaylık yarışına katılmayacağını belirtse de Biden'ın çekileceği bir senaryoda ismi en çok tartışılacaklar arasında yer alıyordu.

Süreç nasıl işleyecek?

Biden'ın kendi isteğiyle yarıştan çekilmesi üzerine, Kongreden önce yeni adayın belirlenememesi halinde Demokrat Parti tüzüğüne göre, partinin adayıyla ilgili nihai kararını verecek Kongrede delegelerin yeni isme oy vermeleri gerekiyor.

Biden'ın neredeyse tamamının desteğini kazandığı Demokrat Partili delegelerin çoğunluğunun oyunu kazanan kişi, Demokratların yeni adayı olacak. Bir başka deyişle 3 bin 930'dan fazla delegeden 1968'inin oyunu alan kişi, partinin başkan adayı olmaya hak kazanabilecek.