Taliban: Türkiye ile iyi ilişkiler arzuluyoruz ama Kabil Havaalanı Afganların sorumluluğunda

21-07-2021
Rûdaw
Etiketler Taliban Türkiye Kabil Havaalanı Afganistan
A+ A-

Haber Merkezi - Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Türkiye ile de iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiklerini ancak; ABD’nin çekilmesinden sonra Türkiye’nin “güvenliğini sağlamak” istediği Kabil Havaalanı’nın da Afganların sorumluluğunda belirtti.

3 Temmuz’da Rûdaw TV bültenine katılan Taliban’ın bir diğer sözcüsü Muhammed Naim, Kabil Havaalanı’nın Türkiye’ye devredileceğine ilişkin soruya yanıt verirken, “Diplomatik amaç dışında tüm yabancı güçlerin ülkeden çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer biri ülkemizde kalmak isterse onu işgalci olarak gördüğümüzden şüphesi olmasın. Hiç kimsenin ülkemizde askeri ve güvenlik varlığının sürdürmesine izin vermeyeceğiz” demişti.

TRT Arabi'ye yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmesi, Kabil Havaalanı'nın işletilmesi ve Doha'da yürütülen Afganlar arası barış müzakereleri konusunda değerlendirmelerde bulunan Zabihullah Mücahid da, Afganistan'da sorunun çözümünün kapsayıcı bir İslam hükümetinde olduğunu savunarak, barış ve güvenliği yeniden canlandırmak ve yeniden inşa sürecini başlatmak için diğer ülkelerle çalışmak istediklerini ifade etti.

Özellikle Müslüman ülkelerden Afganistan'da siyasi çözüm ve savaşın sona erdirilmesi konusunda destek isteyen Mücahid, Türkiye ile de iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiklerini belirtti.

Mücahid, "Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz, Türkiye bizim kardeşimiz, inanca dayalı pek çok ortak noktamız var. Türkiye'nin geçmişi bırakıp bugüne ve geleceğe dönmesini istiyoruz. Ondan sonra diyalog isteyebiliriz" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da yapılması arzu edilen barış konferansı konusunda, Afganistan'ı ve bölgeyi barışa kavuşturacak her fırsatı değerlendirdiklerini söyleyen Taliban sözcüsü, Kabil Havaalanı’nın, diplomatik misyonların ve elçiliklerin güvenliğinin Afganların sorumluluğunda olduğunu, aksi bir tutumu ülkenin içişlerine müdahale olarak değerlendireceklerini kaydetti.

Mücahid, Katar'ın başkenti Doha'daki Afganlar arasında müzakerelerin yeniden başlamasından iyi sonuçlar alınacağını ümit ettiğini de sözlerine ekledi.

Bayram ateşkesi kararı geri alındı

Öte yandan Taliban’dan, bugün yapılan açıklamada, Kurban Bayramı boyunca “kendilerini savunmak için” savaşacakları ve resmi bir ateşkes ilan etmekten vazgeçtikleri duyuruldu.

Taliban sözcüsü, AFP'ye yaptığı açıklamada "Bayram sırasında savunma durumunda olduğumuzu doğrulayabilirim" dedi.

Taliban'ın açıklaması, Cumhurbaşkanı Eşref Ghani'nin Taliban'ın "barış için hiçbir istekleri ve niyetleri olmadığını kanıtladığını" söylemesinin ardından geldi. Taliban, daha önceki bayramlarda da ateşkes ilan etmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli