Kuzey Kore liderinden Reisi’nin ölümü için mesaj: Adalet peşinde koşan insanlar için bir kayıp

Haber Merkezi - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümünün "adalet peşinde koşan insanlar için bir kayıp" olduğunu söyledi.

Devlet medyasında yer alan haberlere göre, Kim, İran'ın ilk cumhurbaşkanı yardımcısı Muhammed Muhber'e gönderdiği taziye mesajında şunları söyledi:

"Başkanın ölümü, kardeş İran halkı ve bağımsızlık ve adalet peşinde koşan dünya insanları için büyük bir kayıptır."

Kim, Reisi'nin "İran halkının ülkesinin egemenliğini, kalkınmasını ve çıkarlarını ve İslam devriminin kazanımlarını koruma ve halkın davasına büyük katkılarda bulunan seçkin bir devlet adamı ve Kuzey Kore halkının yakın dostu olduğunu" söyledi.

Kuzey Kore lideri, İran hükümetinin ve halkının büyük kaybın acısını aşacağına ve güçlü, müreffeh bir ülke inşa etmek için yılmadan çalışmayı sürdüreceğine inandığını kaydetti.

İran, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından 28 Haziran'da erken cumhurbaşkanlığı seçimi yapacağını duyurdu.

Ülkedeki 14. cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihinin duyurulması, yargı, yürütme ve yasama makamlarının başkanları arasındaki toplantı sonrasında geldi.

Aday kayıtlarının 30 Mayıs'ta başlayacağını belirten raporda, kampanya çalışmalarının 12-27 Haziran'da gerçekleşeceği belirtildi.

İran devlet medyasına göre Reisi, kaza gerçekleştiğinde İran-Azerbaycan sınırındaki bir barajın açılış töreninden dönüyordu.

Kaza ayrıca İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın yanı sıra Doğu Azerbaycan Vilayetinin Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz vilayetinden İmam Ayetullah Ali Haşim'in de ölümüyle sonuçlandı.

Cumhurbaşkanı birinci  yardımcısı Mokhber, Raisi'nin ölümünün ardından Pazartesi günü başkan vekili olarak atandı.