Stokholm (Rûdaw) – Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacak olan Kürt kökenli adayların önündeki en büyük engelin, “Avrupa’da yaşayan Kürt toplumunun dağınıklığı ve farklı siyasal görüşlerden dolayı birbirlerine karşıt olmaları” şeklinde yorumlanıyor.
Her beş yılda bir yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerine sayılı günler kaldı. Avrupa Briliği’ne üye olan 28 ülkeden yaklaşık 400 milyon seçmen 751 üyeyi seçmek için 23 Mayıs ile 26 Mayıs tarihleri arasında sandık başına gidecek.
Üye ülkelerdeki siyasi partilerin çoğu adaylarını belirleyerek listelerini oluşturdu. Bu listelerde çok sayıda Kürt aday da bulunuyor. İsveç’ten Evin İncir, Finlandiya’dan Alaaddin Asboğa ve Almanya’dan Murat Yılmaz bunlardan bazıları.
“Seçimlere ilgi çok az”
İsveç Sosyal Demokrat Partisi adayı Evin İncir (35), Avrupa genelinde özellikle Kürt seçmenin seçime gereken ilgiyi göstermediğini söyledi.
İncir, “Avrupa’da birçok Kürt dostu var. Fakat Kürt sorunu ve Kürtlerin yaşadıklarını tüm Avrupa’ya duyurmak ve bu halkın haklarını savunmak çin Avrupa Parlamentosu’nda Kürt bir adayın olması çok öenmlidir” dedi.
Sosyal Demokrat Gençlik içerisinde çalıştığına dikkat çeken İncir, seçildiği taktirde Avrupa’da gençlerin yaşadığı sorunların yanı sıra mültecilerin durumu ve insan hakları gibi konularda çalışacağını belirtti.
İsveç’te “gençlik liderlerinden biri” olarak tanınan Evin İncir, Dünya Enternasyonalist Gençliği üyeliği de yapmış. Partisinin Dışilişkiler Sorumluluğunu üstlenen İncir bu partiden 5’inci sırada seçimlere girecek.
Finlandiya’nın Lahti kentinde yaşayan ve kentin eski Belediye Meclisi üyelerinden biri olan Alaaddin Asboğa (47) da Sosyal Demokrat Parti’den aday olan bir başka Kürt.1992’den beri Finlandiya’da yaşayan Asboğa ülkede aktif siyasi aktivistlerden biri olarak tanınıyor.
Ancak Asboğa’nın Türkiye’de AK Parti’ye yakın olduğunu iddia eden Kürt örgütler, adaylığı için açıkça destekte bulunmayacaklarını belirtiyor.
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) kadrolarından Enver Muhyeddin, “Evet, bu şahıs Finlandiya’da başarılı olmuş olabilir fakat hiçbir zaman Kürt halkını temsil etmemiştir. Türk halkından bahsettiği kadar Kürtlerden bahsetmemiştir. Dolayısıyla biz Kürtler kendi temsilcilerimizi desteklemeliyiz. Kürt olmasa da Kürt karşıtı olmayanı tercih etmeliyiz” dedi.
Aslen Erizncanlı olan Murat Yılmaz da Alman Sol Parti’den seçimlere katılacak başka bir aday.
1976’da Almaya’da doğan Yılmaz, Kürt sorunu konusunda Türkiye'de yaşanan sıkıntılara çözüm bulmak için çalışmalar yürütüyor. Murat Yılmaz, seçilmesi halinde anadilde eğitim hakkında çalışacağını belirtti.
“Kürt adaylar Kürt sorununa eğilmedikleri için destek bulmuyor”
İsveç’te yaşayan Saman Tahir Alani adlı Kürt aktivist, Avrupa’da taşayan Kürt toplumunun örgütsüz ve dağınık oluşunu “Kürt trajedisi” olarak adlandırdı.
Kürt partileri arasındaki ilişkilerin Avrupa’da yaşayan Kürt toplumuna da yansıdığını dile getiren Alani, “Bu halde Avrupa’daki partilere üye olan Kürtler, Kürt meselesini kendi programlarına alamıyor. Bu da Kürt seçmenin onlara olan desteğini kesiyor” dedi.
Bu adayların dışında İsveç Hristiyan Demokratlar Partisi’nden Suheyla Furş, Almanya’dan Mazlum Koç, Almanya’da Sol Parti'nin (Die Linke) liste başı adayı Özlem Alev Demirel ve diğer başka adaylar da bulunuyor.
Beş yılda bir yapılan Avrupa Parlamentosu bu yıl Mayıs'ın 23'ü ile 26'sı arasında düzenlenecek. Şu an HDP’den vekil olan Feleknaz Uca AP’ye girmeyi başaran tek Kürt durumunda.
Önceki dönem gerçekleştirilen seçimlerde 8 Kürt aday yarışmış ancak hiç biri Avrupa Parlamentosu’na vekil olarak girememişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın