İşte ABD'nin İran'a karşı 12 maddelik strateji planı

21-05-2018
Rûdaw
Etiketler ABD Pompeo
A+ A-

Haber Merkezi- ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, nükleer anlaşmanın, İran’ın nükleer füze geliştirmesine engel olmadığını söyledi.

 

Mike Pompeo, bugün yaptığı basın açıklamasında, nükleer anlaşmanın, İran’ın Hizbullah milislerini desteklemesini engellemediğini belirterek, “Bugün Hizbullah güçlüyse bunun sebebi İran’dır” dedi.

 

İran’ı, Yemen’den Suudi Arabistan’a füze atan Husileri desteklemekle suçlayan Pompeo, sözlerine şunları ekledi:

 

“İran, bölgedeki terörizmin ilk finansörü ve birçok Amerikalının kaçırılmasından sorumludur. Ayrıca, El Kaide liderlerini ve unsurlarını desteklemiştir. Bölgedeki silahların yayılmasını sağlamıştır.”

 

Nükleer anlaşmanın, İran’ın nükleer füze geliştirmesine engel olmadığını belirten Mike Pompeo, “İran rejimi, yalan söylüyor” dedi.

 

Nükleer anlaşmanın kusurları nedeniyle iptal edildiğini belirten Pompeo, ülkesinin anlaşmayı yeniden müzakere etmeyeceğini belirtti.

 

Ülkesinin, İran politikasında atacağı yeni adımlara ilişkin ise Mike Pompeo, İran’a karşı “eşi benzeri görülmemiş bir finansal baskı” ve “tarihteki en güçlü yaptırımların” uygulanacağını belirterek, Tahran yönetiminin rotasını değiştirmemesi durumunda İran ekonomisini canlı tutmak için savaş vereceğini kaydetti.

 

Pompeo, İran güçlerinin Suriye’den tamamen çekilmesi talebinin de bulunduğu ABD’nin İran’dan taleplerini içeren 12 maddelik bir liste açıkladı.

 

ABD’nin İran’dan taleplerinin mantıksız olmadığını ve Tahran yönetiminin farklı bir yola girmesini umduğunu söyleyen Mike Pompeo, Pentagon ve bölgesel müttefiklerle bölgede oluşabilecek “İran saldırganlığını” engellemek için çalışacağını da sözlerine ekledi.

 

İran ile ticaret yapanların ülkesi tarafından sorumlu tutulacağını belirten Pompeo, dünyadaki birçok ülkeye Trump’ın İran politikasını anlatmak için uzman ekipler gönderileceğini belirtti.

 

Mike Pompeo ayrıca, Tahran yönetiminin uygulaması gereken 12 madde açıkladı.

 

İşte o şartlar:

 

1. Şuanki ve önceki nükleer programın ayrıntılarının uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (IAEA) açıklanması.

 

2. Tüm uranyum zenginleştirme aktiviteleri ile plütonyum üretiminin durdurulması ve ağır su reaktörünün kapatılması.

 

3. IAEA uzmanlarına ülkedeki tüm nükleer bölgelere koşulsuz erişim izni verilmesi.

 

4. Nükleer savaş başlıkları taşıyabilecek balistik füzeler ile füzelerin konuşlandırılmasının sonlandırılması.

 

5. İran’da tutulan ABD vatandaşlarını ve İran’da gözaltına alınan müttefik ülkelerin vatandaşlarının serbest bırakılması.

 

6. Hizbullah, Hamas ve İslami Cihad dahil olmak üzere Ortadoğu’daki “terör gruplarına” desteğinin sonlandırılması.

 

7. Irak hükümetinin egemenliğine saygı gösterilmesi ve Şii milislerin silahsızlanmasına izin verilmesi.

 

8. Husi milislerin desteklenmesinin bırakılması ve Yemen’de siyasi bir çözüm için çalışılması.

 

9. Bütün İran güçlerinin Suriye’den çekilmesi.

 

10. Afganistan ve bölgedeki Taliban ve diğer teröristler için desteğin sonlandırılması ile El Kaide liderlerine sığınak sağlanmaması.

 

11. Dünya çapında, Kudüs Gücü – Devrim Muhafızları terör grubuna desteğin sona erdirilmesi.

 

12. Suudi Arabistan ve BAE’yi hedef alan füzelerin ve İsrail’ e zarar verme hamlelerinin sonlandırılması, uluslararası navigasyon ve siber saldırılar da dahil, komşu ülkeler açısından tehdit oluşturacak saldırılardan kaçınılması.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli