ABD 20 yıl sonra bir tutukluyu Guantanamo’dan serbest bıraktı

Haber Merkezi - ABD, Guantanamo cezaevinde 20 yılı aşkın bir süre kalan Cezayir asıllı bir tutuklunun serbest bırakılarak ülkesine gönderildiğini duyurdu.

Guantanamo’dan Açıklamada 52 yaşındaki Bakush'u gözaltında tutmanın "ABD'yi ulusal güvenliğine yönelik büyük ve devam eden bir tehditten korumak için artık gerekli olmadığı" belirtildi.

Saed Bakush, 2002 yılında Pakistan'ın Faysalabad kentinde, ABD'nin 11 Eylül'de ABD'de örgüt tarafından gerçekleştirilen saldırılara karıştıkları şüphesiyle yüzlerce El Kaide mensubunu tutukladığı sırada tutuklanmıştı.

ABD'yi kana bulayan saldırılarla doğrudan bağlantısı olmayan basit bir El Kaide savaşçısından fazla olmasa da ABD ordusu Bakush’u Guantanamo’ya hapsetmişti.

Diğerleri gibi o da “düşman savaşçısı” olarak görülüyordu ve bu da onun ABD adalet sisteminin dışındaki Guantanamo askeri hapishanesinde tutulmasını sağlıyordu.

Bakush'un serbest bırakılmasıyla birlikte Guantanamo'da 30 tutuklu kaldı. Bunlardan 16'sı, ABD onları almayı kabul eden ülkeler bulduğunda sınır dışı edilecek.