Sudan’da Hızlı Destek Kuvvetleri 3 günlük ateşkes ilan etti

Haber Merkezi – Sudan’da ordu ile çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri, insani yardım koridoru açmak için 72 saat süreyle ateşkes ilan etmeyi kabul etti. Ateşkes ilanı, Birleşmiş Milletler'in kutsal Ramazan ayı nedeniyle üç günlük ateşkes çağrısı yapmasından sonra geldi.

Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri'nden bugün yapılan açıklamada, ateşkesin Ramazan Bayramı'na, insanların güvenli bölgelere çekilmesi için bir fırsat olacağı belirtildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres dün akşam Ramazan bayramı nedeniyle taraflara en az üç günlük ateşkes çağrısında bulunmuştu. Guterres “Bence ateşkes ilan etmenin tam zamanı” demişti.

Guterres, çatışmanın taraflarıyla temas halinde olduğunu belirterek, "İstediğimiz şeyin yapılabileceğine inanıyorum” demişti.

Abdulfettah Burhan liderliğindeki Sudan ordusu ile Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki gerilim Kasım ayından bu yana sürüyordu.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 5 gün önce başlayan çatışmalarda 330 kişi öldü, 3.200 kişi de yaralandı. Birleşmiş Milletler, yaklaşık 20.000 kişinin komşu Çad'a kaçmak zorunda kaldığını belirtirken; UNICEF de şimdiye kadar en az 9 çocuğun öldüğünü bildiriyor.

Bu arada Dünya Gıda Programı, nüfusun üçte biri olan 15 milyon insanın gıda güvencesinden yoksun olduğu ülkede, çatışmaların milyonlarca kişiyi daha açlığın eşiğine getirdiğini belirterek ülkedeki insani durum konusunda uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler, Sudan'da, 3 Dünya Gıda Programı (WFP) çalışanının öldürüldüğünü söyledi.

Hastanelerdeki durum da kötüye gidiyor; Sudan Tabipler Birliği, çatışmalar nedeniyle Hartum ve çevresindeki hastanelerin yaklaşık yüzde 70'inin tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığını kaydetti.