Zaharova: Heyet yola çıktı

21-04-2018
Rûdaw
Etiketler Zaharova OPCW
A+ A-

Haber Merkezi - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından gönderilen heyetin, Suriye’nin Duma bölgesine doğru yola çıktığını açıkladı.

 

Mariya Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada, Duma’da 7 Nisan’da kimyasal saldırı düzenlendiği iddiaları hakkındaki tartışmalar bu kadar büyümüşken ve hem Suriye ordusu hem de Rus askerler OPCW heyetinin güvenliği konusunda güvence vermişken böyle bir gecikme yaşanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

 

OPCW heyetinin, Duma’da meydana gelenleri tarafsız bir biçimde araştırıp bir an önce objektif bir rapor hazırlamasını beklediklerini vurgulayan Zaharıva, Duma’da yaşananların kimyasal bir saldırı olduğu bile kesinleşmemişken Batılı ülkelerdeki siyasetçilerin Suriye hükümetini suçlayıcı açıklamalar yapmasını eleştirdi.

 

Duma’daki olayların ‘kasıtlı olarak çarpıtılması karşısında çok öfkeli olduklarını’ belirtip bu tür çarpıtmaların ‘bir dizi Batılı ülkenin yetkililerinin açıklamalarında bol miktarda bulunduğunu’ ifade etti.

 

ABD, Fransa ve İngiltere’nin kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle 14 Nisan’da Suriye’nin çeşitli noktalarına füze saldırıları düzenlemişti.

 

Rusya ve Suriye hükümeti, Duma’da ordunun kimyasal saldırı düzenlediği iddiaları reddediyor. 

 

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Başkanı Ahmet Üzümcü, 16 Nisan’da yaptığı açıklamada kimyasal saldırı iddialarını araştırmak üzere Suriye'ye giden heyetin Duma kentine erişimine izin verilmediğini duyurmuştu.

 

İngiltere Başbakanı Theresa May Avam Kamarası'ndaki konuşmasında Rusya'yı, Duma'daki saldırı ile ilgili gizleyen Suriye hükümetini desteklemekle suçladı.

 

Theresa May, Rusya ve Suriye'nin, OPCW heyetinin saldırı bölgesinde bilgi toplamasını önlediğini söylemişti.

 

Ahmet Üzümcü, Şam yönetiminin ülkeye giden OPCW heyetine Duma bölgesindeki güvenlik sorununun halen devam ettiğini ilettiklerini dile getirmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli