Rusya’daki Kürtler’in sesi: KURDISTAN.RU

21-02-2015
Xoşewî Mihemed
A+ A-

Moskova (Rûdaw) – Kurdistan Toçke Ru (http://kurdistan.ru) web sayfası Rusça yayın yapan tek Kürt sayfası ve 15 yıldır yayınlarını aralıksız sürdürüyor. Sayfanın yöneticileri, Rusya’daki Kürtler’in sesi oldukları gibi Rus Hükümeti için ise bir haber kaynağı olduklarını belirtiyor.

 

Ancak Kürdistan Bölgesi’ndeki krizin etkilediği bu sayfa, şimdilerde kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

 

Rusya’daki birçok gazeteci, siyasetçi ve kurum, Kürtler’le ilgili haber ve güncel bilgilere bu sayfadan ulaşabiliyor.

 

Daha önce Kürdistan Bölgesi Hükümeti Temsilciliği’nin desteklediği sayfa, daha sonra Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Ofisi’nden (KDP) yardım almaya başladı. Ancak KDP Ofisi, sayfa yöneticilerine artık destek olamayacağını bildirince, sayfanın kapanması gündeme geldi.

 

Rûdaw’a konuşan sayfa yöneticisi Xoşewi Mela İbrahim, “Ruslar’ın en büyük sorunu, Kürdistan’la ilgili enformasyon eksiğiydi. Bu yüzden de Rusça yayın yapan bir sayfa yapmayı düşündük. Bunun yanında zaman zaman bazı gazetecileri kendi adımıza Kürdistan’a götürüp bilgi almalarını sağladık” dedi.

 

Web sayfalarının güncel olmasından dolayı Rus medyası için önemli bir kaynak olduğunu belirten Xoşewi Mela İbrahim, “Kürdistan’da IŞİD’le süren savaşla ilgili Rus medyasının kaynağı Kurdistan Troçke Ru’dur. Elimizdeki verilere göre 47 ülkeden insanlar sayfamızı takip ediyor” diye konuştu.

 

Kürdistan’ın dört parçasında olup bitenleri okuyucularına aktaran sayfa, zaman zaman siber sladırı ve tehditlere de maruz kalıyor. Mela İbrahim, Tahran’daki yetkililerden tehdit aldıklarını, sayfalarının Türk hackerler tarafından 4 defa hacklendiğini ifade etti.

 

Mela İbrahim, web sayfalarının Rus işadamalarının Kürdistan Bölgesi’ndeki yatırımları için bir rehber misyonu oynadığını ve Kürdistan-Rusya arasında bir tanıtım merkezi haline geldiğini söyledi.

 

Çin’den bir web sayfasının kendileriyle iletişime geçtiğini ve Kurdistan Troçke Ru benzeri bir Çince sayfa oluşturma önerisinde bulunduğunu belirten Mela İbrahim, “Öneriyi Kürdistan yetkililerine ilettik ancak şimdilik ne Çince ne de Rusça’ya ihtiyaçları olduğunu belirttiler” diye konuştu

 

Mela İbrahim son olarak, “Onlar, bütün dünyanın Kürtçe bildiğini düşünüyor ama biz bile doğru düzgün Kürtçe bilmiyoruz. Rusya Kürtleri konuştuğumuz Kürtçe’yi bir kerede anlamıyor” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli