Erbil (Rûdaw) – Danimarka Hükümeti, Avrupa'dan Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne dönen gençlerin daha kolay iş bulmasına veya meslek sahibi olmasına yardımcı olmak için ortak bir proje üzerinde çalışıyor.
Danimarka Hükümeti tarafından finanse edilen projenin Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta uygulanması görevini ise Rwahga Vakfı üstleniyor. Proje 2026 yılına kadar uygulanacak.
Projenin amacı, Avrupa'da başvuruları reddedilen göçmenlerin Rwang üzerinden kayıt yaptırarak proje kapsamında sunulan hizmetlerden yararlanmalarına yardımcı olmak.
Danimarka'nın geri gönderilenlerin yeniden entegrasyonu temsilcisi Peter Sorensen, projenin ayrıntılarını, koşullarını ve bundan kimlerin yararlanabileceğini Rûdaw’a anlattı.
Rûdawî Emro prograsmında Nwener Fetah’ın sorularını yanıtlayan Sorensen, “Bu program daha Avrupa'dan dönen insanları desteklemekle ilgili. Avrupa'da başvuruları reddedilen ve geri dönmek isteyen sığınmacıların da elbette geri döndükleri topluma entegre olabilmeleri için desteğe ihtiyaçları var” dedi
Sorensen, “Program sadece sığınma başvurusu reddedilenleri desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda onların içinde yaşadıkları toplulukları da destekliyor, yani sadece maddi yardımdan bahsetmiyoruz. Çünkü şu anda bu, ortak entegrasyon desteği adı verilen AB programı aracılığıyla yapılıyor ve finanse ediliyor. Programımız özellikle Erbil, Süleymaniye, Duhok, Musul, Bağdat ve Anbar'ı kapsıyor ve Rwanga tarafından uygulanıyor. Avrupa'ya ulaşmaya çalışan insanların, geldiklerinde artık geldiklerinden daha iyi bir durumda geri döndüklerini söyleyebiliriz. Yani uyum sağlamanın onlar için kültürel açıdan şok edici etkileri olduğunu söyleyebiliriz. Bu faaliyetler aracılığıyla, bu insanların geri döndüklerinde kendi topluluklarına entegre olabilmelerini ve Irak'a yük olmak yerine Irak için bir değer haline gelmelerini sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Avrupa’ya gelen göçmenlerin aranan şartları yerine getirmeleri halinde başvurularının kabul edilebileceğini belirten Sorensen, “Ama Irak'ta durumun her geçen gün değişiyor, beş yıl öncesine dönersek çok farklı bir durum vardı. Artık Irak pek çok açıdan çok verimli bir ülke ve durum değişti, dolayısıyla sığınmacıların çoğunun güvenli bir şekilde yaşamak için Avrupa'da olmaları gerekmiyor” şeklinde konuştu.
Geri dönenler için proje kapsamında değişik hizmetler sunduklarını anlatan Danimarkalı temsilci, “Çok sayıda hizmetimiz var, bölgelerde küçük işletme nasıl açılır, süpermarket nasıl açılır, iş yeri nasıl kurulur, bu konularda eğitime ihtiyacı olan insanlar varsa eğitim. Çoğu gerekli yasal prosedürlerin ne olduğunu bilmiyorlar ve küçük bir iş planına başlama kapasiteleri yok, bu da bakış açılarının destekleneceği kısımlardan biri olabilir” dedi.
Sorensen, sıradan vatandaşların da bu programdan yararlanabileceğini, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki her şehirlere bu alanlardan faydalanabileceğini söyledi
Proje temsilcisi, proje hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin ilgili ofislerle iletişime geçerek gerekli bilgileri alabileceğine dikkat çekti.
Peter Sorensen, “Danimarka, sığınma talebi reddedilen ve ülkelerine dönmeyi kabul edenlerin geri dönüşünü destekliyor ancak mahkeme kararını kabul etmeyip geri dönmeyeceklerini söylemeleri halinde Danimarka'nın zorla geri gönderme hakkı bulunuyor” dedi.
Sorensen, Danimarka'da Irak ve Kürdistan'dan gelen göçmen sayısının az olduğunu, bu nedenle sınır dışı edilenlerin sayısının da düşük olduğunu dile getirdi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın