ABD'li Senatör Menendez'den Erdoğan'a tepki: F-16 satışını engelleyeceğim

Haber Merkezi – Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik son açıklamaları nedeniyle Türkiye’ye F-16 satılmaması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez Yunanistan'ın Atina kentine füze saldırısı tehdidinde bulunduğu için Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kınadı. Menendez “Eğer insan hakları ihlallerine karşı durmak beni Erdoğan’ın düşmanı yapıyorsa bu unvanı seve seve taşırım” dedi.

ABD Senatosu’nda Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak da görev üstlenen Menendez, Erdoğan’ın yaptığı 11 Aralık’ta “Atina rahat durmazsa vururuz” açıklamayı gündeme getirdi.

Senatoda söz alıp konuşma yapan Menendez, Erdoğan’ın açıklamaları hakkında, “Sadece rahatsız edici değil aynı zamanda kabul edilemez” dedi.

Menendez, Erdoğan'ın Atina'yı vurma tehdidine atıfta bulunarak şunları söyledi: “Bu bir NATO üyesi - üç milyon sivilin yaşadığı Atina'yı doğrudan hedef almakla tehdit ediyor. Sivillere yönelik kasıtlı saldırı  Birleşmiş Milletler'e göre bir savaş suçudur.”

Konuşması sırasında Menendez, Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile birlikte çekilmiş fotoğrafını da gösterdi.

Menendez , ABD'ye ve uluslararası topluma, Erdoğan'ın Vladimir Putin'le artan bağları, baskıcı ve anti-demokratik normları takip etmesi, insan hakları ihlalleri ve devam eden uluslararası hukuk ihlalleri nedeniyle hesap vermesi için somut adımlar atmaya çağırdı.

Menendez, “Eğer insan hakları ihlallerine karşı durmak beni Erdoğan’ın düşmanı yapıyorsa, sivil Ermenileri öldürmek için Azerbaycan’a silah desteği vermeye karşı çıkmak Erdoğan düşmanı yapıyorsa, Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanıması ve Yunanistan’ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini söylemek beni Erdoğan düşmanı yapıyorsa ben bu unvanı gururla taşırım” dedi.

ABD F-16 uçaklarını Erdoğan’ın eline bırakmamalı”

Menendez ayrıca, “Tüm bu son davranışları göz önüne alındığında, ABD F-16 savaş uçaklarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ellerine bırakmamalı. Bu nedenle Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak, Türkiye tüm bölgedeki saldırgan kampanyasını durdurana kadar Türkiye'ye herhangi bir F-16 satışını onaylamayacağım " dedi.