İSVEÇ - Kürt gençleri siyasete sırt çevirdi
Stockholm (Rûdaw) – İsveç’te yaşayan Kürt gençleri siyasetten uzaklaşıyor.
Son 20 yıl içerisinde Kürdistan’ın her dört parçasından çok sayıda Kürt İsveç’e yerleşti. İsveç’te Kürt sayısı 100 bini geçerken ülke nüfusunun yüzde 1,5’ini oluşturdukları belirtiliyor.
Ülkede yapılan son seçimlerde 6 Kürt parlamentoya girmeyi başardı ancak son zamanlarda siyaset içerisinde oldukça pasif kaldıkları göze çarpıyor.
Çoğunlukla Kürtler üzerine yaptıkları çalışmalarıyla bilinen İsveç KYEO Derneği’nin yaptığı son ankete göre, son 10 yılda Kürt gençlerinin siyasete ilgilerinin ciddi oranda azaldığı ortaya çıktı.
Anket, İsveç vatandaşı bin 300 Kürt’le yapıldı. 1974 - 1979 kuşağının siyasetle hayli içli dışlı olduğunu, 1981 - 1990 kuşağının ise önceki kuşaklara göre daha az ilgi gösterdiğini ortaya koydu. 2000 doğumlular ise siyasetten uzak duruyor.
Anket çalışmasında yer alan Rojhat Ademi, Rûdaw’a şu bilgileri verdi:
“Anketimizi İsveç’in 8 ayrı bölgesinde gerçekleştirdik. Üç ayrı kuşağı örneklem olarak aldık. Bin 300 Kürt’le yüz yüze görüşme yapıldı. Yöneltilen sorulardan yola çıkarak, İsveçli Kürtlerin milli bağlılık, Kürtlük gibi düşüncelerden tamamen uzaklaştıkları görülüyor.”
Parlamentoda Kürt temsili riskte
Ademi’ye göre veriler, İsveç’te Kürt siyasetinin olumsuz etkileneceğini, böyle devam ettiği takdirde gelecek 10 yıl içerisinde parlamentoya bir Kürt üye bile giremeyeceğini gösteriyor.
Rojhat Ademi, “Hoşumuza gitmese de gençler siyaset yerine daha çok özel yaşamlarıyla ilgileniyor. Bir gencin yaptığı en önemli şey kendi hayatıyla ilgilenmesidir” dedi.
21 yıldır İsveç’te yaşayan Zahir Rahim, gençlerin siyasetten uzak durmasını şöyle yorumluyor: “Milli hislerimizle ticaret yapılması bizi siyasetten soğuttu. Gençler siyasetin sadece yalandan ibaret olduğunu anladı.”
Zahir Rahim 3 oğlunun olduğunu ve hiçbirinin siyasetle ilgilenmesini istemediğini söyedi.
Rahim, “Kürtçe öğrenmelerini, bir Kürt gibi düşünmelerini ve siyasetten uzak durmalarını ben istemedim” diye belirtti.
Kürdistan Demokrat Partisi - İran’ın (KDP-İ) aktif bir üyesi olduğunu söyleyen Rahim, “Bugün İsveç’te parlamentoya giren vekiller varsa bu bizim geçmişte yaptığımız çalışmalar sayesindedir. Ancak Kürtlerin bugün siyasetten uzaklaşmasının sebebi günümüz Kürt siyasetçilerinin, siyaseti yalanlarla yürütmeye çalışması yüzündendir” şeklinde konuştu.
İsveç’te partilerin gençlik kollarında görev alanlar, başarılı olması durumunda partide yetkin bir konuma yükseliyor. Bu süreci başarıyla geçen Kürt genci Hilton Jaf, yıllarca aktif bir şekilde çalıştığı İsveç Liberal Partisi’nden istifa etmiş.
Jaf, “Annem ve babam devam etmemi çok istiyorlardı ama benim siyasete inancım kalmadı” dedi. Jaf, artık iyi bir gazeteci ya da yazar olmak istediğini söyledi.
Jaf, “Ya destekleyicilerimi kandırmak ya da gelecekteki okurlarım için çalışmalıydım. Ben ikincisini seçtim” diye belirtti.
Yaşamının üçte birini İsveç’te geçiren Hadi Haci Mahmud da Hilton Jaf gibi düşünenler hakkında, “Suç o çocukta ve ona benzeyenlerde değil, onların anne ve babalarındadır. Bu şekilde düşünen, kendi diline, kültürüne, geçmişine sahip çıkmaktan uzaklaştırılan gençler toplumuna hiçbir yarar sağlayamaz” vurgusunda bulundu.
Son seçim sonuçlarına bakıldığında, önceki yıllara göre genç nüfusun katılım oranında önemli bir düşüş yaşandığı göze çarpıyor.
Kürt partilerine eleştiri
Liberal Halk Partisi eski parlamento üyesi İsmail Kamil, “İsveç ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan Kürt gençlerinin siyasetten bu denli uzaklaşması Kürt partilerinin programsızlığından kaynaklanıyor. Gençleri bu alana yönlendirecek programlar oluşturmalıdırlar” dedi.
İsveç’te Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üyelerinden Zanyar Kerim ise, “İsveç’te hiçbir Kürt partisinin, bu gençler için bir plan ve projesi yoktur” ifadesini kullandı.
Kerim, İsveç’teki Kürt partilerinin ortaya koyduğu siyasetten umutsuz olduğunu vurgulayarak, “Bırakın burada doğup büyüyen ve Kürtlerle Kürdistan hakkında hiçbir şey bilmeyen gençler için, benim gibi şehit vermiş, mücadele etmiş kişiler için de bir planları bulunmuyor” eleştirisinde bulundu.
Zanyar Kerim, halihazırda eski nesilden siyaset yapan kişilerin İsveç’te olduğunu ancak bu nesilden sonra ülkede Kürtler adına seçimlere katılacak tek bir kişinin bile olmayacağını dile getirdi.