Guguş Jina Emini için söyledi; sosyal medyada büyük yankı uyandırdı

20-10-2022
Foto: Rûdaw Grafik
Foto: Rûdaw Grafik
Etiketler Guguş İran Jina Emini Şarkı
A+ A-

Haber Merkezi – İranlı ünlü sanatçı Guguş (Googoosh), geçtiğimiz ay İran'da “ahlak polisi” tarafından öldürüldükten sonra protestoların sembolü haline gelen Rojhılatlı Kürt kızı Jina Emini için söylediği şarkıyı sosyal medyada paylaştı.

Guguş (Googoosh) ismi ile bilinen oyuncu ve sanatçı Faike Ateşin’in Jina Emini için seslendirdiği şarkısı, bir saatten kısa sürede İran ve Rojhılat’taki (Doğu Kürdistan) çoğu medyanın yanı sıra sosyal ağlarda paylaşıldı.

Paylaşımın ardından “JinaMahsaAmini” ismi sosyal medyada trend oldu.

Guguş, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, "Ey İran halkı arasında intikam kültürünün ölmesine izin vermeyenler, inanın bu sefer İran tarihinin en zorlu intikamının ağırlığı altında ezilecekler" dedi.

Ünlü sanatçı ayrıca şarkılarını hayatının sonuna kadar Jima Emini’nin anısına söyleyeceğini de yazdı.

Tahran’da 13 Eylül’de İran “ahlak polisi” tarafından “başörtüsünü kurallara göre takmadığı” gerekçesiyle gözaltına alıdıktan sonra 16 Eylül günü hayatını kaybetti.

Emini'nin ölümünün ardından İran ve Rojhılat’ta “Jin, Jiyan, Azadi” (Kadın, Yaşam, Özgürlük) sloganı ile gösteriler düzenleniyor.

Guguş kimdir?

Gerçek ismi Faike Ateşin olan Guguş, Mayıs 1950’de Tahran’da Azeri bir ailenin çocuğu olarak doğdu.

Ebeveynleri ona “Guguş” ismi vermek istediyseler de “İran kültürü dışındaki isimler tanınmadığı” için resmiyette adı Faike Ateşin olarak tescil edildi.

1970'li yıllarda İran'ın en sevilen kadın şarkıcısı olan Guguş, onlarca albüm çıkardı, 500'den fazla filmde oynadı. Ancak 29 yaşında ve kariyerinin zirvesindeyken, İran’da rejim değişti.

İran İslam Cumhuriyeti, önce şarkılarını yasakladı, sonra da Guguş’u "evlilik dışı bir ilişki sürdürdüğü" gerekçesiyle hapse attı.

Dönemin tüm sanatçıları yurt dışına kaçarken o ülkesinde kalmayı tercih etti. Müziğe ara verdi ve uzun süre evine kapandı.

1990'lı yılların başında İran'ı terk edip, ABD’ye yerleşti ve yirmi yıl aradan sonra yeni bir albüm çıkardı. Guguş’un müziğe geri dönüşü İranlılar tarafından coşkuyla karşılandı ve albüm satışları rekor kırdı.

Kısa sürede, yine zirveye çıkan, eski ününü kazanan Guguş, özellikle ülkesini terk etmek zorunda kalan İranlılar ve rejim karşıtları tarafından umudun ve özgürlüğün simgesi olarak tanınıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli