BM Genel Kurulunda konuşan Reisi: Dünya bir kurtarıcı bekliyor ve o şu an hayatta
Haber Merkezi - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, "dünyanın bir kurtarıcı beklediğini ve bu kişinin şu an hayatta olduğunu" savundu.
İran devlet televizyonuna göre, Reisi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Salonu'nda, BM 78. Genel Kurulu görüşmelerinde katılımcılara hitap etti.
Reisi, şu ifadeleri kullandı:
"Dünya bir kurtarıcı bekliyor. Semavi dinlerin hepsi bunu vadetti. Bu kurtarıcı var ve şu an hayatta (yaptıklarımıza şahitlik ediyor). Biz iman ediyoruz ki, ilahi irade, peygamberlerin de vadettiği üzere, adalet yeryüzünü kaplayacaktır. Ve Allah'ın salih kulları tüm yer yüzünde hakimiyet sahibi olacaklardır. Beşeriyet, bilinçlenmenin artması ve cehaletin yok olmasıyla ayağa kalkacaktır. Dünya ilahi buyruğun yerine gelmesini bekliyor."
ABD'nin nükleer anlaşmadan ayrılmasına tepki
ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesine yönelik eleştirilerini yineleyen Reisi, Washington yönetiminin bu tutumunu "zorbalık" olarak nitelendirdi.
Reisi, "ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi, anlaşmaya bağlılık ilkesinin ihlaliydi. Amerika'nın bu davranışı, iddiasının aksine, işbirliği yerine kanunsuzluğu ve zorbalığı ikame etmesidir." ifadelerini kullandı.
Nükleer silahın ülkesinin savunma doktrininde yer almadığını öne süren Reisi, "Atom bombası suçu işleyen (ABD), nükleer silahsızlanmaya gitmediği gibi bir de yaptırımlarla milletin hakkını ayaklar altına alıyor." şeklinde konuştu.
“ABD, Ukrayna'daki şiddet ateşini körükledi”
Reisi “Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkelerini zayıflatmak için Ukrayna'daki şiddet ateşini körükledi” dedi.
İran Cumhurbaşkanı, Tahran'ın savaşta tarafsız kalması konusunda ısrar etti ve barış girişimini desteklemeye hazır olduklarını vurguladı.
Ancak İran yapımı Shahed-136/131 insansız hava araçları, Rusya tarafından Ukrayna'nın sivil altyapısına yönelik saldırılarında defalarca kullanılmış, bu durum İran'a yönelik uluslararası yaptırım ve kınama yağmuruna yol açarak Washington ile Tahran arasındaki gerilimi artırmıştır.
İran, geçen yıl Şubat ayında çıkan savaştan önce Rusya'ya insansız hava aracı parçaları sattığını itiraf etmişti.
Tuna nehri üzerindeki Ukrayna limanları da Rus saldırılarının hedefi haline geldi ve bu durum, bu limanların NATO ve Avrupa Birliği üyesi olan Romanya'ya yakınlığı konusunda korkuları artırdı.
Reisi, "Amerikalıların Ukrayna savaşında herhangi bir ateşkes planının reddedilmesi, Amerika'nın Avrupa'yı zayıflatmaya yönelik uzun vadeli bir planı olduğunu gösteriyor" dedi.
BM Genel Kurulu'nda Jina Mehsa Emini protestosu
İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulundaki konuşması sırasında Jina Mehsa Emini'nin posteriyle salonda eylem yaptı.
İsrailli diplomat Erdan, Reisi kürsüde konuşurken, geçen yıl polis nezaretinde hayatını kaybeden Kürt kadın aktivist Jina Emini'nin fotoğrafıyla ayağa kalktı.
Erdan, Emini'nin fotoğrafının üzerinde "İranlı kadınlar özgürlüğü hak ediyor. Şimdi" yazılı posterle salonda dolaştığı görüntüleri X sosyal medya platformundan paylaştı.
Paylaşımında, yüzlerce İranlının BM Genel Merkezi dışında gösteri yaparak uluslararası toplumdan yardım istediğini kaydeden Erdan, "gerçek için mücadeleden vazgeçmeyeceğini ve BM'nin ahlaki çarpıklıklarını ortaya sermeyi sürdüreceğini" ifade etti.
İsrail’in BM Temsilcisi Gilad Erdan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 78. Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki konuşması esnasında geçtiğimiz yıl ahlak polisi merkezinde hayatını kaybeden Kürt kadın #JinaMahsaAmini'nin posterini kaldırarak Reisi'yi protesto etti
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) September 20, 2023
Video:… pic.twitter.com/q1N2kaeMAr
Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Erdan'ın BM yetkilileri tarafından salondan çıkartıldığı görüldü.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, New York’ta yaşayan İranlılar tarafından BM Kurulu'nda yapacağı konuşma öncesinde protesto edildi. 47. Cadde ve İkinci Cadde üzerinde toplanan İranlılar, hayatını kaybeden vatandaşların fotoğraflarını sokaklarda sergiledi.
İran ile nükleer anlaşma
İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015'te yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.
Washington, eski Başkan Donald Trump döneminde, 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlayınca Tahran da anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmuş ve yeniden yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme dahil bir dizi adım atmıştı.
Jina Mehsa Emini gösterileri
İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen irşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Kürt kadın Jina Mehsa Emini 16 Eylül'de yaşamını yitirmişti.
Emini'nin ölümü üzerine memleketi Saqız'da 17 Eylül 2022'de mezarı başında başlayan gösteriler, ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüşmüştü.
Aylarca süren olaylarda yaklaşık 500 gösterici öldürülmüş, 100'den fazla da emniyet görevlisi hayatını kaybetmişti.