Rûdaw'a konuşan Portekiz Cumhurbaşkanı: Savaşlara karşı BM Şartı'na saygı gösterilmeli

20-09-2023
Rûdaw
Etiketler Portekiz Cumhurbaşkanı Savaş BM şartı Ukrayna Rusya Marcelo Rebelo de Sousa
A+ A-

Haber Merkezi - Rûdaw'a konuşan Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, savaşları önlemek için uluslararası hukuk ilkelerine ve Birleşmiş Milletler Şartı'na uyulması gerektiğini söyledi.

78. BM Genel Kurulu Salı günü başladı. Genel Kurul önümüzdeki haftaya kadar devam edecek.

Kurula katılmak üzere yüzlerce ülke lideri ve delege New York'ta toplandı. Genel Kurul’da yaklaşık 150 devlet başkanı konuşma yapacak.

Portekiz Devlet Başkanı Marcelo Rebelo de Sousa, New York'taki BM Genel Kurulu oturum aralarında Rûdaw'dan Diyar Kurda'nın, “Ukrayna'daki savaşın yakında sona ereceğini düşünüp düşünmediği” sorusunu, "Bu prensiplerle alakalı bir meseledir" diye cevapldı.

Cumhurbaşkanı de Sousa, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ve ABD Başkanı Joe Biden'ı bugüne kadar gösterdikleri çabalara övgüde bulundu, ayrıca Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'yı da taktir ettiğini söyledi.

De Sousa, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, "Ukrayna halkının mücadelesini Birleşmiş Milletler Tüzüğü'ne saygı mücadelesinden ayıramayız" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'daki savaş bu yıl BM Genel Kurulu'nun odağında yer alırken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin geçen yıl Şubat ayında savaşın başlamasından bu yana ilk kez Rus yetkililerle şahsen görüşmesi bekleniyor.

Portekiz Cumhurbaşkanı Rûdaw’a verdiği demeçte, BM Şartı'ndaki ilkelere ve uluslararası hukuka dünyanın her yerinde “savaşı önlemek için saygı gösterilmesi gerektiğini” söyledi.

Avrupa Komisyonu'na göre Portekiz, savaş boyunca Ukrayna'yı destekledi ve yerinden edilen 58 binden fazla Ukraynalıya geçici koruma sağladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli