KARABAĞ - Rusya ve BM çatışmaları durdurma çağrısında bulundu

Haber Merkezi – Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM), Azerbaycan'ın askeri operasyon başlattı Karabağ’da çatışan taraflara çatışmaları durdurma çağrısında bulundu

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Çatışan tarafları derhal kan dökülmesini durdurmaya, düşmanlıkları sona erdirmete ve sivil kayıplarını ortadan kaldırmaya çağırıyoruz”  ifadesine yer verildi.

Ayrıca Dağlık Karabağ'daki 2.000 kişilik barışı koruma misyonunun sivilleri tahliye ettiği ve tıbbi yardım sağladığı da belirtildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de benzer şekilde düşmanlıkların sona ermesini talep etti.

Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric, "Savaşların derhal sona ermesi, gerilimi azaltma ve 2020 ateşkesine daha sıkı uyulması için en güçlü şartları" talep ettiğini söyledi.

ABD ve Fransa bir gün önce Azerbaycan'ın saldırısını durdurmak için harekete geçmişti.

Paris, dünya liderlerinin yıllık Genel Kurul için New York'ta bir araya geldiği sırada ortaya çıkan kriz hakkında BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanması çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken hem Ermenistan hem de Azerbaycan liderleriyle telefonda görüşerken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la görüştü.

Ermenistan'ın Azerbaycan'ı tartışmalı bölge etrafına asker yığmakla suçlamasıyla, zaten istikrarsız olan Kafkasya bölgesinde yeni bir savaş korkusu son zamanlarda artıyor.

Karabağ Ermenileri, Salı günü Azerbaycan'ın dağlık bölgeyi top, uçak ve insansız hava araçlarıyla vurduğunu söyledi.

Karabağ Ermenileri, saldırıların ardından 16 köyü kapsayan 7 binden fazla kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da "yerel terörle mücadele tedbirleri" sırasında 60'tan fazla askeri mevkinin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.

Ermeni kuvvetleri sosyal medyada çatışmaların "tüm temas hattı boyunca" devam ettiğini ve Azerbaycan güçlerinin bölgeye "ilerlemeye çalıştığını" duyurdu ve aralarında sivillerin de bulunduğu 27 kişinin öldüğünü, 200'den fazla kişinin yaralandığını kaydetti.

 

 

Azerbaycan sınırları içindeki Ermeni nüfuslu Karabağ'ın en büyük şehri Stepanakert'in dışındaki bir tepeye topçu atışları yapıldı. / AFP