Karadaği’den Bitcoin fetvası

20-08-2018
Rûdaw
Etiketler Ali Karadaği Bitcoin elektronik para
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Karadaği, Bitcoin ve diğer elektronik para birimleriyle işlem yapmanın haram olduğu fetvası vererek “Halkın malını haram bir şekilde yeme sürecidir. Azınlık bir kesim kazanırken çoğunluk zarar ediyor” dedi.

 

Dr. Ali Karadaği, yaptığı açıklamada bitcoin ve diğer elektronik para birimleriyle işlem yapmanın haram olduğunu belirtti.

 

Karadaği, paranın aslında bir değişim aracı olduğunu ancak elektronik paranın soyut bir değerinin olmadığını ifade etti.

 

Elektronik para işlemlerin hayali olduğunu kaydeden Karadaği, şöyle devam etti:

 

“Piyasadaki Bitcoin ve Onecoin elektronik para miktarı 9 bine ulaşmış. Elektronik paralarla banka ve başka bir yolla işlem yapmak haramdır. Elinde bu paraları bulunduranlar, paraları satarak karını da hayır işlerine vermeli.

 

Müslümanlar olarak islam ekonomisine göre hareket etmeliyiz. İslam ekonomisi mülkiyet ve var olan(somut) şeylerle alış veriş yapar. Hayali olan şeylerle alış veriş yapmaz. İslam ekonomisi üretim, harcama, değişim, paylaşma ve tekrar paylaşma temeli üzerine kurulmuştur.

 

Elektronin para işlemi halkın malını haram bir şekilde yeme sürecidir. Azınlık bir kesim kazanırken çoğunluk zarar ediyor.”

 

Karadaği, Elektronik para karşılığında alınan paraların kurucu şirketlerin cebine aktığını ve katılımcılara bir kuruş kalmadığını kaydetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli