Bahmut (Rûdaw) - Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan savaşta her iki taraf da insansız hava araçlarını (İHA) yoğun bir şekilde kullanmaya başladı. Rûdaw ekibi, ön cephede İHA’ların yoğun kullanıldığı bölgeye gitti.
Ukrayna’nın savaşın başında Türkiye’den aldığı insansız hava aracı Bayraktar TB2’ler Rus cephe hatlarına ve konvoylarına yapılan etkin saldırılarda kullanıldı.
Ruslar ise Ukrayna’daki hedeflere İran yapımı Şahed-136 olarak bilinen kamikaze İHA'larla birçok kez saldırılar düzenledi. Savaş döneminde Ukrayna, Rusya’nın derinliklerine ve hatta Moskova’ya benzer uçaklarla saldırılar gerçekleştirdi.
Savaş cephesinde ise İHA’lar daha çok karşı tarafın mevzilerini belirlemek ve hareketlerini gözetlemek amacıyla keşif ve istihbarat görevleri için kullanılıyor.
Rûdaw ekibi, çatışmaların yoğun olduğu Bahmut’ta ön saflara giderek İHA’ların nasıl kullanıldığını yerinde görüntüledi. Ukraynalı askerler, cephede kurdukları havan toplarının hedefini belirlemek için İHA kullanıyorlar. Bu araçlar ise arazide kazılan derin ve korunaklı sığınaklarda kontrol ediliyor.
Rûdaw'a konuşan üst düzey Ukraynalı subay, "Burası havan toplarının hedefini belirlediğimiz yer. Buradan insansız hava araçlarıyla mevzileri ve hareketleri izleyip ardından Rus kuvvetlerine ait mevzileri hedef alıyoruz" diyor.
Burası Ukrayna güçlerinin karşı taarruzu başladıkları ve savaşın koordine edildiği yer. Ukraynalı subaylar, başta insansız hava araçları ve füzeler olmak üzere her türlü silahı kullandıklarını söylüyor.
Ön hatlarda gözetleme biriminden kıdemli subay Petrovich, "Birliklerimizin bir kısmı sıfır noktasında çatışıyor. Biz de buradan destekliyoruz. Rus mevzilerini hedef almak için havan topu konuşlandırdık. Düşman birliklerinin sayısı her geçen gün artıyor ama biz de kendimizi savunuyoruz” diye anlatıyor.
1985'te Sovyetler Birliği ordusunda göreve başlayan ve ömrünü orduda geçiren bir başka Ukraynalı subay ise dört aydır savaş cephede bulunuyor. Ukraynalı subay, mevcut savaşın diğer tüm savaşlardan çok farklı olduğunu ve yeni teknoloji ile askeri teçhizatın savaşın yönünü belirlediğini belirtiyor.
Ukrayna ordusu cephe hatlarında yaptığı saldırıların görüntülerini sosyal medyada da bolca paylaşıyor. Öyle ki, bu saldırılar psikolojik üstünlük ya da motivasyon kırma amacıyla da paylaşılıyor.
“Mariopol” kod adlı kullanan ve ateş destek vasıtalarından sorumlu olan Ukraynalı komutan, "Rusya, Bahmut'tan bu bölgeye bazı birlikler gönderdi. Planlarının ne olduğunu bilmiyoruz ancak şimdi daha fazla ilerleyebilmek için adım adım zayıf bölgelerimizi arıyorlar" diyor.
Rûdaw ekibi cephedeyken bu defa Rus insansız hava araçları bölge üzerinden uçuyor ve belirlediği hedeflere füzeler fırlatıyor. Ukraynalı askerler, İHA’lardan korunmak için sığınaklara geçip saatlerce hareketsiz şekilde bekliyor.
ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün (ISW) 19 Temmuz 2023 tarihli raporuna göre, Ukrayna ordusu üç yönünde karşı taarruzunu sürdürüyor. Ukrayna ordusuna ait coğrafi konum verileri, birliklerinin Andriyivka yakınlarında (Bahmut'un 10 km güneydoğusunda) başarıya ulaştığını gösteriyor. Ruslar ise kontrol ettikleri toprakları muhafaza etmek için çabalıyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın