Ukraynalı kız geçinebilmek için üç işte birden çalışıyor

20-07-2023
Dilnya Rahman
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Ukrayna Polonya Savaş Rusya
A+ A-

Varşova (Rûdaw) – Ülkelerindeki savaştan kaçıp Polonya'ya sığınan Ukraynalılar, mülteci olmanın verdiği zorluklarla mücadele ediyor. Ukraynalılar savaşın bir an önce sona ermesini ve evlerine geri dönmeyi ümit ediyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, Rusya’nın geçen yıl başlattığı saldırıdan bu yana en az 6 milyon 331 bin Ukraynalı Avrupa ülkelerine göç etti.

Polonya'nın Avrupa Birliği (AB) Nezdindeki Daimi Temsilciliğinin paylaştığı bilgiye göre, Ukrayna'dan Polonya'ya geçenlerin yüzde 80'den fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Ukrayna’nın Zaporojiya kentinden gelen 22 yaşındaki Anastasia, ülkesi Ruslar tarafından işgal edilmeden önce Moskova'daki okuyordu.

Anastasia hala onlara inanamadığını söylüyor. Rus kuvvetlerinin Zaporijya'nın kontrolünü ele geçirmesinden bu yana yani yaklaşık bir buçuk yıldır ailesiyle birlikte Varşova'da yaşıyor.

Anastasia Miloserdov, "Şimdi üç işter çalışıyorum çünkü burada yaşamak için para kazanmam gerekiyor. Burada hayat çok zor. Umarız bu savaş bir an önce biter ama şimdilik burada biraz kalıp ülkemize de yardım etmemiz gerektiğini düşünüyorum” diyor.

Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesiyle birlikte tüm Ukraynalılar için hayat değişti.

Tikhon Miloserdov henüz 18 yaşında. Ukraynalı genç okulun son yılını dışarıdan tamamladı ve şimdi üniversiteye hazırlanmak için Varşova'da temizlikçi olarak çalışıyor.

Miloserdov, “Beklediğim ve istediğim hayat bu değildi. Planladığım hayat bu değildi. 2,5 senelik eğitimimi burada bitireceğim ve sanırım ülkeme dönüp orada çalışacağım" diyor.

Polonya Sınır Muhafızları'nın verilerine göre savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'dan Polonya'ya geçiş yapanların sayısı 13 milyona ulaştı. Polonya'dan ayrılan toplam Ukraynalı sayısının ise 11 milyon 206 bin olduğu kaydedildi.

Polonyalı yetkililerce yapılan açıklamalara göre, ülkede yaklaşık 2 milyon Ukraynalı yerleşik durumda bulunuyor. Bunların bir kısmı hükümet tarafından belirlenen kamplarda kalırken bir kısmı ise yerleştikleri şehirlerde çalışıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli