‘İtalya’da batan teknelerde kurtarılanların çoğu Kürt’

20-06-2024
Kürdistan Bölgesi Hükümeti İtalya Temsilcisi Rêzan Heme Salih
Kürdistan Bölgesi Hükümeti İtalya Temsilcisi Rêzan Heme Salih
Etiketler İtalya Göçmen teknesi Kürdistan Bölgesi Hükümeti İtalya Temsilcisi Rêzan Heme Salih Kürt göçmenler Tekne faciası
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Hükümeti İtalya Temsilcisi, İtalya’daki tekne faciasında kurtarılan göçmenlerin büyük çoğunluğunun Kürt olduğunu söyledi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti İtalya Temsilcisi Rêzan Heme Salih batan göçmen teknelerinde kurtarılanların büyük kısmının Arap ve Kürt olduklarını söyledi. Kurtarılan 3 Kürt vatandaşının hastanede tedavi gördüğünü belirten Rezan Heme Salih, 21 Kürt göçmenin ise kayıp olduğunu kaydetti.

İtalya hükmet yetkilileri ile görüştüklerini belirten Salih, “Bize resmi olarak yapılan açıklamada 67 göçmenin yer aldığı tekneden 2’si 18 yaşından küçük 11 kişinin kurtarıldığı, biri kurtarıldıktan sonra yaşamını yitiren toplam 3 kişinin cenazelerinin ise şu an morgda olduğu yönünde” dedi.

Kaybolan göçmenlerin bulunması için arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Kürdistan Bölgesi Hükümeti İtalya Temsilcisi Rêzan Heme Salih, kurtarılan kişiler ile savcıların ve kendisinin görüşmeler yaptığını sözlerine ekledi.

Rezan Heme Salih, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin kendilerine ilettiği kayıp kişilerin isimlerini İtalyan hükümetine verdiklerini söyledi.

17 Haziran 2024'te Akdeniz'de İtalya yakınlarında iki tekne battı.

Bunlardan biri Türkiye’den diğeri ise Suriye’den yola çıkmıştı. Teknelerde Kürdistan Bölgesi, Rojava, Rojhılatlı Kürtler ile Arap göçmenler bulunuyordu. 

Dün Rûdaw’ın sorularını e-posta yoluyla yanıtlayan İtalyan Kızıl Haçı'nın Medya İşleri Başkanı Marco Ottaviani teknelerin İtalya'nın Roccella Inica kasabasının 193 kilometre açıklarında alabora olduğunu ve yalnızca 11 kişinin hayatta kaldığını söyledi.

Ottaviani teknenin motorunun patlamış gibi göründüğünü kaydetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Peşmerge Güçleri

Koalisyon komutanı: Washington Peşmerge Güçlerinin modern ve profesyonel bir güç haline getirilmesinde ısrarcı

IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutanı General Joel Vowell, Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesine yönelik reform sürecinde önemli adımlar atıldığını ancak, bazı siyasi tarafların birliğin önünde engeller ve zorluklar çıkardığını söyledi.