Kürt göçmenleri taşıyan teknenin alabora olması ve kurtulanların hikayesi

20-06-2024
Rûdaw
Foto: Massimo Sestini/The Italian Coastguard
Foto: Massimo Sestini/The Italian Coastguard
Etiketler İtaliya göçmen teknesi İtalya Kızılhaç Örgütü Kürt göçmenler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İtalya açıklarında iki ayrı göçmen teknesi kazasında onlarca kişinin hayatını kaybetti. İtalya Kızılhaç Örgütü’nün Rûdaw’a verdiği bilgilere göre iki ayrı teknenin alabora olması sonucu 75 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında 19 Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının da olduğu öğrenildi.

Bayramdan günler önce 76 göçmen taşıyan iki ayrı tenke biri Libya diğer ise Türkiye açıklarından İtalya’ya doğru yola çıktı. Teknedekilerin neredeyse çoğu Kürdistan Bölgesi, Rojava, Rojhılattan gelen Kürtlerdi. Aralarında İran ve Suriye'den gelen vatandaşlar da vardı.

Rûdaw’a konuşan İtalya Kızılhaç Örgütü’nün Halkla İlişkiler Departmanı Direktörü Marco Otaviani, teknenin İtalya’nın Roccella Jonica ilçesinin 193 uzaklıkta bir bölgede alabora olduğunu, kazadan sadece 11 kişinin kurtulduğunu ifade etti.

Marco Otaviani, tekne motorunun patlamış olabileceği ihtimali üzerinde durulduğunu söyledi.

Hayatta kalanlar göçmenler ise tıbbi yardım ve bakım için Roccella Jonica’daki Calabria limanına götürüldü.

İtalya Kızılhaç Örgütü Arama Kurtarma ekibinden Consetta Jeffrey kurtarılan 11 göçmenin sağlık durumu hakkında konuştu.

“Vücutlarında yanıklar vardı”

Jeffrey, Calabria limanına getirilen göçmenlerin durumunun ağır olduğunu, vücutlarında kırıklar bulunduğunu belirterek, “Hepsi şok geçiriyorlardı, vücutlarında yanıklar vardı. Limana getirilen göçmenlerin durumunu ifade edecek kelimeler bulamıyorum” dedi.

Tekne kazasında sağ kurtulan Rüya Muhittin (19) insan kaçakçılarının göçmenleri kandırdılarını seyahat sırasında göçmenlerin yanlarından yiyecek taşımamalarını istediklerini söyledi.

Rüya Muhittin, “Bize teknede her şey var dediler. Yanımıza getirdiğimiz yiyecekleri paylaştık daha sonra tenkede yiyecek hiçbir şeyimiz kalmadı. Ne yiyecek, ne su hiç birşey kalmadı” ifadelerini kullandı.

“Yanımızdan tekneler geçiyordu ama kimse bize yardım etmedi”

Teknede yaşanan kazayı anlatan Rüya Muhittin, “Kaptan araç ve gereçlerinin bulunduğu bir kutuyu çıkarmaya çalışırken aniden bir patlama sesi duyuldu ve teknede bir delik oluştu. Tekne su almaya başladı. Daha sonra teknedeki 76 kişi kendimizi suda bulduk” dedi.

Sağ kurtulan Kürt kızı Rüya Muhittin, 4 gün denizde kaldıklarını kimsenin yardıma gelmediğini belirterek, “iki veya üç tekne yanımızdan geçip gittiler, kimse bizi duyup yarıma gelmedi. Bize yarım etmeleri için çok bağırdık. Ama kimse sesimizi duymadı. Fransız tekne olmasaydı bugün biz bu limanda sağ olarak durmazdık” diye konuştu.

Teknenin alabora olduğu bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta İtalya’nın Lampedusa adası yakınlarında bir tekne daha alabora oldu ancak, sivil toplum kuruluşlarının yardımıyla teknedeki 54 göçmen kurtarıldı.

Rûdaw’a konuşan İtalya Kızılhaç Örgütü’nün Halkla İlişkiler Departmanı Direktörü Marco Otaviani, “Sivil örgütler tekne kazasını duyar duymaz harekete geçerek 54 göçmeni denizden kurtardı, ayrıca 10 göçmenin de canız bedenlerini sudan çıkardılar” dedi.

Lampedusa adasındaki tekne kazasında hayatını kaybedenlerin Suriye, Bangladeş, Pakistan ve Mısır vatandaşı olduğu kaydedildi.

Rûdaw’ın araştırmalarında göre, Türkiye’nin Bodrum ilçesinden İtalya’ya doğru hareket eden daha sonra Roccella Jonica sınırında batan teknedeki 19 Kürt göçmenin akıbetine ilişkin şu ana kadar bir bilgi yok.

“Hamile kadın eş ve iki çocuğuyla boğularak can verdi”

Hejar Mawlud ve Sazgar Osman çocukları Marwan ve Muhammed ile batan teknedelerdi. Şu ana kadar akıbetlerine ilişkin bir gelişme yok.

Rûdaw’a konuşan Hacı Warte, “Teknede iki kuzenim ve onların çocukları vardı. Şu ana kadar ne durumda olduklarını bilmiyoruz” dedi.

Xunçe Mela Nebi eşi Aram Abdulrahman, çocukları Mensa Aram ve Meyli Aram Roccella Jonica’da batan teknenin içindeydi.

Aslen Süleymaniyeli 37 yaşındaki Xunçe Mela Nebi’nin ağabeyi Hasan Mela Nebi, kız kardeşinin iki kızı olduğunu ayrıca hamile olduğunu söyledi.

Göçmenleri İtalya’ya götürmeye çalışan kaçakçının da Kürt olduğunu ifade eden Hasan Mela Nebi, “Kız kardeşim ile eşi ve çocukları geçtiğimi Kasım ayından bu yana Türkye’de ikamet ediyorlardı. Birkaç kez Avrupa’ya gitmek için yolla çıkmayı denediler ancak denizin dalgalı olmasından dolayı gidişlerini ertelediler” dedi.

Batan teknede bulunan 11 vatandaşın da Erbil nüfusuna kayıtlı oldukları belirtildi.

Rûdaw’a konuşan Baxtiyar İsmail tekne kazasında 11 yakınını kaybettiğini ifade ederek, “İki aile olarak toplam 11 kişilerdi. Türkiye’nin Bodrum ilçesinden İtalya’ya doğru yola çıktılar. Çarşamba gününe kadar telefonla görüşüyorduk ancak ondan sonra bağlantımız kesildi” şeklinde konuştu.

Baxtiyar İsmail, yakınlarından sekizinin cansız bedenine ulaştıklarını diğerlerinin ise kayıp olduğunu aktardı.

Almanya merkezli sivil toplum örgütü RESQSHIP dün yaptığı açıklamada, İtalya açıklarında batan ahşap bir tekneden 2’si bilinçsiz olmak üzere 51 kişinin kurtarıldığını belirterek, geminin alt güvertesinde 10 kişinin cansız bedenine ulaştığını duyurdu.

Açıklamada, “Bilinci yerinde olmayanlar şu anda tıbbi yardım alıyor ve kritik derecede ihtiyaç duyulan acil tahliyeyi bekliyor. Teknenin su basmış alt güvertesinde 10 ölü var. Suyla dolu ahşap teknede toplam 61 kişi bulunuyordu. Mürettebatımız, ikisi baygın olan 51 kişiyi tahliye edebildi; bu kişilerin baltayla kesilmesi gerekti” denildi.

“23 bin 500’den fazla göçmen öldü veya kayboldu”

BM kuruluşları, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve UNICEF’in ortak açıklamasında, teknenin Türkiye ve Libya’dan yola çıktığı ve Suriye, Mısır, Pakistan ve Bangladeş’ten gelen göçmenleri taşıdığı belirtildi.

Lampedusa yakınlarındaki gemi kazasından sağ kurtulanlar İtalyan sahil güvenliğine teslim edilerek karaya çıkarıldı. Hayatta kalanlar, çevreden geçen gemilerin yardım etmek için durmadığını söyledi.

Akdeniz dünyanın en ölümcül göç rotası olarak bilinirken, BM verilerine göre 2014 yılından bu yana sularda 23 bin 500’den fazla göçmen öldü veya kayboldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli