UCM Başsavcısı, Netanyahu ve Haniyye için yakalama kararı istedi

Haber Merkezi - Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulunduğunu bildirdi.

UCM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Han, Başbakan Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a ilaveten Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed ed-Dayf hakkında "yakalama kararı" başvurusunda bulundu.

İsrailli aşırı sağcı Bakan'dan UCM'ye "Yahudi karşıtlığı" suçlaması

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise mahkemeyi "Yahudi karşıtlığıyla" suçladı.

Ben-Gvir, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada yakalama kararı başvurusuna tepki gösterdi.

Bakan Ben-Gvir, açıklamasında, "Lahey Başsavcısı'nın, Başbakan ve Savunma Bakanı'nı Hamas liderleriyle aynı kefeye koyması, İsrail'in Yahudi Karşıtı Mahkeme'deki duruşmaya temsilci göndermesinin büyük bir hata olduğunu gösteriyor" ifadesini kullandı.

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Belezel Smotrich ise UCM'yi "iki yüzlülük ve Yahudi nefreti" yapmakla suçladı.

Mahkemeyi Nazilere benzeten Bakan Smotrich, "Nazi propagandasından bu yana Lahey Mahkemesi'ndeki kadar iki yüzlülük ve Yahudi nefreti gösterisi görmedik. Yakalama kararları, bu siyasi ve Yahudi karşıtı mahkemenin dağıtılmasının son çivisi olacak" ifadesini kullandı.