Kızıl Kürdistan Başkanı Mustafayev hayata gözlerini yumdu

20-04-2019
Rûdaw
Etiketler Laçin Kürt Cumhuriyeti Kızıl Kürdistan Wekil Mustafayev
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Laçin Kürt Cumhuriyeti (Kızıl Kürdistan) Başkanı Wekil Mustafayev 81 yaşında Belçika’da hayatını kaybetti.

 

Kafkasya Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin eski Başkanı ve Laçin Kürt Cumhuriyeti Başkanı Wekil Mustafayev, yaşama gözlerini yumdu.

 

Mustafayev’in son iki yıldır Belçika’da bulunduğu ve burada hayata gözlerini yumduğu belirtildi.

 

Wekil Mustafayev kimdir?

 

1938’de Özbekistan’ın Semerkant şehrinde doğdu. Stalin tarafından Özbekistan’a sürülen Celali Kürtleri’nden olan Mustafayev 17 yaşında Rus Ordusu’na katıldı.

 

Tıp eğitimi aldı ancak doktorluk yapmadı. 1955-63 yıllarında Sovyet Kızıl Ordusu’nda görev aldı.  1967’de hukuk fakültesinden mezun oldu.

 

1992’de kurulan Laçin Kürt Cumhuriyeti’nin başına getirildi ancak aynı yıl yönetim dağıldı.

 

Mustafayev 2014’te Rûdaw’a verdiği bir röportajında, Kızıl Kürdistan’ı rüyasında gördüğünü ve ona olan umudunu “Bin beşyüz yıl da geçse, Kızıl Kürdistan kurulacaktır” sözleriyle dile getirmişti.

 

 

Kızıl Kürdistan

 

Kızıl Kürdistan, 1923-1929 yılları arasında “Kürdistan Kazası” olarak yarı özerk bir statüye sahip olan ve 1930’lardan sonra illere bölünen bölge olarak tanımlanıyor.

 

Wekil Mustafayev, 20 Mayıs 1992’de kurulan Laçin Kürt Cumhuriyeti’nin Başkanı olarak görev aldı. Cumhuriyet aynı yıl dağıldı.

 

 

Wekil Mustafayev'in Rûdaw'la yaptığı röportajın tam metni için tıklayınıuz

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli