İngiltere Yüksek Mahkemesi: Ruanda'ya göçmen göndermek yasal

Haber Merkezi – İngiliz Yüksek Mahkemesi, Ruanda'ya göçmen gönderme programının yasal olduğuna karar verdi.

İngiltere Yüksek Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı'nın sığınmacıları caydırmak amacıyla Doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderme planına ilişkin kararını açıkladı.

Yargıç Clive Lewis planın, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Sözleşmesi veya insan hakları yasalarını ihlal etmediğinin altını çizdi, ancak, Ruanda'ya gönderilmesi planlanan sekiz sığınmacının durumunun İçişleri Bakanlığı tarafından "yeniden değerlendirilmesi" gerektiğini bildirdi.

Ruanda'ya göçmen göndermenin, mülteci sözleşmesi ve 1998 insan hakları sözleşmesi de dahil olmak üzere diğer yasal prosedürlerle uyumlu olduğunu belirten Yargıç Lewis, mahkemenin verdiği hükmün temyize götürülmesine izin verilip verilmeyeceğine ilişkin kararın ise 16 Ocak 2023'e ertelendiğini söyledi.

Nisan ayında, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, göçmen dalgasına karşı caydırıcı bir önlem almak adına İngiltere'den Ruanda'ya göçmen göndermek üzere özel bir program hazırladıklarını duyurdu.

Program kapsamında, 1 Aralık 2022'den itibaren İngiltere'ye yasadışı yollardan giren herkes, davaları çözülene kadar Ruanda'ya gönderilecek. Ancak karar insan hakları savunucularından sert eleştiriler aldı.

Yüksek Mahkeme haziran ayında da düzenlemenin yasal olduğuna hükmederek, ilk uçağın durdurulması için ihtiyati tedbir talebini reddetmişti.

Hükümetin Ruanda ile yaptığı sınır dışı etme anlaşmasını durdurmak için bazı sığınmacılar, yardım grupları ve bir sınır görevlileri sendikası dava açmıştı.

İngiltere'nin Ruanda planı

Net göç sayısını düşürmeyi en büyük siyasi hedeflerden biri haline getiren hükümet, uzun süredir Manş Denizi'ndeki tehlikeli yolculuğu göze alarak ülkeye ulaşmaya çalışanları durdurmakta başarısız olmakla suçlanıyor. Bu yıl 44 binden fazla göçmen Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye ulaştı ve birçoğu bu girişim sırasında hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanlığı ayrıca sığınmacıların başvuru süreçlerinin çok uzun sürmesinden dolayı da eleştirilere maruz kalıyor.

Bu nedenle hükümet kaçak yollardan ya da teknelerle İngiltere'ye gelen bazı göçmenleri, sığınma taleplerinin değerlendirileceği Ruanda'ya göndermeyi planlıyor. İltica başvurusu kabul edilenlerin Birleşik Krallık'a dönmek yerine Ruanda'da kalması öngörülüyor. Ancak Ruanda'nın güvenli ülke olmadığını belirten bazı sivil toplum kuruluşları karara karşı çıkıyor.

İlk pilot uygulama kapsamında haziran ayında yedi kişiyi Ruanda'ya taşıyacak olan uçak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararı sonucu havalanamamıştı. İçişleri Bakanı Suella Braverman en büyük hayalinin Ruanda'da doğru uçağın havalandığını görmek olduğunu ifade ediyor.