Türk basını ‘tarihi skandal’ diye verdi: O Arap Prens Hamas için ne dedi?

19-11-2023
Etiketler Bahreyn İsrail Filistin Hamas Salman bin Hamad el-Halife
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Bahreyn Veliaht Prensi ve Başbakanı Salman bin Hamad el-Halife, Filistin halkının meşru haklarının tanındığı iki devletli bir çözümün dışında hiç bir yolun Orta Doğu'da 75 yıldır devam eden İsrail-Filistin sorununu çözemeyeceğini söyledi. Veliaht Prens “Masum sivilleri öldüren Hamas ve İsrail'i kınıyorum” dedi.

Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen Manama Diyalog Forumu 2023'ün açılışında konuşan Veliaht Prens ve Başbakan Salman bin Hamad el-Halife, İsrail’in ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde yaşanan durum hakkında konuştu.

Bahren Haber Ajansı'nın (BNA) haberine göre, Gazze Şeridi'nde yaşanan bombardıman nedeniyle insanların su, yeterli yiyecek ve iletişim araçlarından mahrum kaldığını ve “bu nedenle durum hakkında konuşmanın zor olduğunu” vurgulayan Veliaht Prens, “Bunu durdurmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Kur'an-ı Kerim, Tevrat ve tüm ilahi kitapların “öldürmeyi yasakladığına” dikkat çeken Salman bin Hamad el-Halife, “Masum sivilleri öldüren Hamas ve İsrail'i kınıyorum. Sivillerin ve masumların yanındayım” ifadelerini kullandı.

Halife, mevcut durumda yapılması gereken tek şeyin şiddet çarkını durdurmak olduğunu, bunun için de rehinelerin ve tutukluların serbest bırakılması, Gazze halkına insani yardımın ulaştırılması ve bunun için de güvenli koridorların açılması gerektiğini söyledi.

Filistin meselesinin geçen Ekim ayında başlamadığını, Orta Doğu'da 75 yılı aşkın süredir derin bir yara olduğunu belirten Bahreyn Veliaht Prensi, “İki devletli çözümün tamamlanması dışında gerçek bir çözüm ve güvenlik sağlanamaz” dedi.

Salman bin Hamad el-Halife, Filistinlilerin ne şimdi ne de gelecekte yerinden etmeye zorlamayacak, yeniden işgal edilip Gazze'nin sınırlarını daraltmayacak kırmızı çizgiler belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Bayren Veliaht Prensi, “Öte yandan Gazze'den İsrail'e yönelik terör saldırıları da olmalı” şeklinde konuştu.

Bölgede aklın sesinin duyulmasını sağlamak için tüm siyasi taraflarla çalışılması gerektiğini vurgulayan Halife, aksi taktirde şiddetin yayılmasının önlenemeyeceğini söyledi.

Öte yandan Türkiye basını, söz konusu açıklamayı, “Bahreyn Kralı'ndan tarihi skandal! Hamas'ı kınadı, İsrail'i destekledi!” şeklinde servis etti.

Haberlerde, Veliaht Prens Salman bin Hamed bin İsa el-Halife’nin “Bahreyn Kralı” olduğu yazıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli