Kürt genci 10 yıldır Atina sokaklarında yaşıyor

Duhok (Rûdaw) - Duhoklu Kürt genci Heval Selim, 10 yıldır Yunanistan’ın başkenti Atina sokaklarında yaşıyor.

Mülteci olarak Atina’ya giden Heval Selim, psikolojisi bozulduğundan dolayı evsiz ve barksız kalmış.

25 yıldır Atina’da yaşayan Abid Korkeyi adlı Kürt vatandaş Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Atina sokaklarında yaşayan Heval Selim’in 2006 yılında Atina’ya geldiğini ve Duhoklu olduğunu söyledi.

Abid Korkeyi, Heval Selim’in 2006 yılında Atina’ya geldiğinde sağlıklı olduğunu ve hiçbir probleminin olmadığını ifade etti.

Heval Selim’i Atina’ya geldiği 2006 yılından itibaren tanıdığını belirten Korkeyi, “Heval Selim Atina’da Vandam olarak tanınıyor. Yunanistan’a ilk geldiği zaman hiçbir problemi yoktu. Çok iyi bir gençti. Ama burdaki durum ve alkol ve esrar kullanmasından dolayı durumu gün geçtikçe kötüleşti. En sonunda da sokaklarda kalmaya başladı. Kürt göçmenler kendisine yemek yardımında bulunuyor” dedi.

Korkeyi, Kürdistan’a dönmesi durumunda Selim’in psikolojik durumunun düzeleceğini kaydetti.

Atina’da kimsenin Selim’le ilgilenmediğini ifade eden Korkeyi, “Bir kaç arkadaşla birlikte Heval Selim’i Kürdistan’a geri döndürmek için çabaladık ancak bazı yakın akrabaları karşı çıkınca vazgeçtik” diye konuştu.

Her yıl Kürt gençleri Avrupa’nın diğer ülkelerine gitmek için Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçiyor. Ancak Kürt göçmenler bazen Yunanistan’da takılı kalıyor ve Avrupa’nın diğer ülkelerine geçemiyor.

Abid Korkeyi, “Bazı gençler Yunanistan’a varana kadar parasız kalıyorlar ve Avrupa’nın diğer ülkelerine gidemiyorlar. Çok azı burada iş bulabiliyor. Bir çok kişi psikolojik sorunlar yaşıyor ve sonuçta esrar, uyuşturucu ve alkole sığınıyorlar. Hatta bazı kimseler aileleriyle irtibatını koparıyor ve aileleri yıllarca onlara ulaşamıyor” dedi.

Duhoklu Ramazan Salih adındaki vatandaş ise, 37 ve 32 yaşındaki iki erkek kardeşinin 13 yıl önce Türkiye ile Yunanistan arasında kaybolduğunu söyledi.

Salih, 13 yıldır kardeşlerinden haber alamadıklarını ifade etti.