Almanya'da dörtlü zirve: Gazze'deki savaş ele alındı

9 saat önce
Etiketler ABD Almanya Fransa İngiltere Gazze İsrail
A+ A-

Haber Merkezi – ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın liderleri Gazze savaşının sona erdirilmesi "ihtiyacını" vurguladı.

 Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Kier Stammer ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz Berlin’de bir araya geldi. Dört lider Gazze'deki savaşın durdurulması ve bölgede tırmanan gerginliği değerlendirdi.

Scholz ve Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer'in katıldığı dörtlü görüşme öncesinde basına açıklama yaptılar.

Toplantı sonrası yaptıkları ortak açıklamada, "Rehinelerin ailelerine acilen teslim edilmesi, Gazze savaşının sona erdirilmesi ve sivillere insani yardımın ulaştırılmasının sağlanması gerektiği" konusunda anlaştıklarını söyledi.

Berlin'deki toplantıda dört lider, "Ortadoğu'daki olayları, özellikle de 7 Ekim terör saldırısının sorumlusu Yahya Sinvar'ın ölümünün sonuçlarını tartıştıklarını" duyurdu.

Biden, Macron, Schultz ve Stammer da Lübnan'daki savaşı da ele aldıkları toplantıda ayrıca İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınadıklarını yinelediler.

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinden sonra görevinden ayrılmaya hazırlanan Başkan Joe Biden, Almanya'ya gerçekleştirdiği veda ziyareti sırasında Başbakan Olaf Scholz ile bir araya geldi.

Başbakan Scholz, Biden'a Rusya'nın Ukrayna işgalinin başladığı Şubat 2022'den sonra NATO ittifakı üyelerini bir araya getirmek ve Ukrayna'ya güçlü destek verilmesini sağlamakta sergilediği liderlik için teşekkür etti.

Biden'ın liderliği sayesinde Rusya'nın Ukrayna'yı işgal planının başarısızlıkla sonuçlandığını ve Ukrayna'nın iki yılı aşkın bir süredir "Rusya emperyalizmine karşı direnebildiğini" söyleyen Scholz, ihtiyacı olduğu müddetçe Ukrayna'nın yanında olacaklarını, güçlü desteği sürdüreceklerini vurguladı.

Biden ise ABD için Almanya‘nın "müttefiklerin en yakını ve en önemlisi" olduğunu söyledi.

ABD Başkanı ayrıca Scholz'a Ukrayna'ya destek vermekte sergilediği kararlılık için teşekkür etti. "Ukrayna'ya desteğin bedelinin ağır olduğunun farkındayım" diyen Biden, "Rusya'nın istediği sonuçlara ulaşması durumunda ödenecek bedelin ise çok daha ağır olacağını" söyledi.

"Önümüzde zor bir kış var, zaafiyet göstermemeliyiz" diyen Joe Biden, adil ve sürdürülebilir bir barış tesis edilene kadar Ukrayna'ya destek konusunda kararlılık sergilenmesi gerektiğini kaydetti.

Her iki liderden İsrail'e destek

Her iki lider, İsrail'e desteklerini yinelediler, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın İsrail tarafından öldürülmesinin Gazze'de Hamassız bir gelecek ve bir ateşkes için fırsat olabileceği mesajını verdiler.

Scholz, son gelişmelerin artık Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için bir fırsat penceresi olduğunu dile getirdi.

Biden ise "Sinvar'ın ellerinde Amerikalıların, İsraillilerin, Filistinlilerin, Almanların ve daha pek çok kişinin kanı olduğunu" söyledi, öldürülmüş olmasının "adaletin yerine gelmiş olduğu bir an" olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Joe Biden, "Dün İsrail başbakanına da söyledim, bu anı barışa giden bir yol aramak için bir fırsat haline getirelim" dedi.

İsrail’in olası İran saldırısı

Bir gazetecinin "İsrail'in İran'a yapacağı misillemenin nasıl ve ne zaman olacağına dair herhangi bir bilginiz var mı?" sorusuna Biden, "Evet ve evet" yanıtını verdi.

Biden, gazetecinin "Bize de söyleyebilir misiniz?" sorusunu ise "Hayır ve hayır" diye yanıtladı.

Orta Doğu'daki barış konusunda İsrail ve İran arasındaki çatışmaları bir süreliğine durdurma fırsatı olduğunu savunan Biden, "Bana göre bir fırsat var ve meslektaşlarım, İsrail ve İran ile muhtemelen bir süreliğine çatışmayı sona erdirecek şekilde başa çıkabileceğimiz konusunda hemfikir" dedi

Biden, Lübnan'da ateşkes için çalışma olasılığının olduğuna da inandığını ancak bu tür çabaların Gazze'de daha zor olacağını söyledi.

İran'ın İsrail'e füze saldırıları

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısı düzenlendiğini bildirmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da füze saldırısıyla İran'ın "büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeyeceğini" söylemişti.

Ek kaynak: DW

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli