Avrupa Birliği İsrail-Filistin savaşının tetikleyeceği göçten endişeli

Haber Merkezi - Avrupa Birliği göç bakanları, Fransa ve Belçika'daki radikal İslacılar tarafından gerçekleştirilen  saldırıların ardından blokta güvenliğin artırılmasının yanı sıra İsrail ile Hamas arasındaki savaşın insanları kitlesel olarak yerinden etmeye yol açıp açmayacağı endişelerini görüşmek üzere bugün bir araya geliyor.

27 ülkeden oluşan bloğun bazı üyeleri, Pazartesi günü Brüksel'de Tunuslu bir sığınmacının iki kişiyi öldürmesinden bu yana sınırların daha sıkılaştırılması, yabancıların ülkelerine daha fazla geri gönderilmesi ve Avrupa'dan gelen mülteci ve göçmenleri uzak tutmak için Afrika ülkeleriyle yeni anlaşmalar yapılması yönünde çağrıda bulundu.

Geçen hafta Fransa'nın kuzeyinde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "İslamcı terörizm” olarak kınadığı saldırıda bir öğretmen öldürülmüştü.

Cinayetler, İsrail-Hamas savaşıyla bağlantılı olarak Avrupa'nın büyük bölümünde güvenlik endişelerinin arttığı bir dönemde meydana geldi.

Bakanlar arası görüşmelerin hazırlanmasında görev alan bir AB diplomatı, "Ortadoğu'daki durumun iç güvenliğimiz açısından sonuçları şu anda oldukça güncel" dedi.

Bu, Hamas'ın İsrail’e saldırı başlattığı, İsrail'in de Gazze'yi bombalayarak karşılık verdiği olaylardan bu yana bakanların ilk kez şahsen görüş alışverişinde bulunma şansı olacak.

Bakanların herhangi bir spesifik karar alması beklenmiyor ancak hangi gelişmelerin Filistinlilerin büyük gruplar halinde kaçmasına neden olabileceği veya blok içinde şiddet eylemlerini tetikleyebileceği de dahil olmak üzere birçok konuyu tartışacaklar.

Bazı AB çevrelerinde göçteki potansiyel artışa ilişkin benzer endişeler, Taliban'ın 2021'de Afganistan'da iktidara gelmesinden sonra gerçekleşmişti.

Ancak blok, 2015 yılında çoğu Suriye'deki savaştan kaçan mülteciler başta olmak üzere bir milyondan fazla insanın Akdeniz üzerinden kıyılarına ulaşması karşısında hazırlıksız yakalandığı için temkinli davranıyor.

Brüksel'deki saldırı, AB'nin sorunlu göç ve iltica sistemlerinde güvenlik açıkları ve etkisiz geri dönüşler de dahil olmak üzere başarısızlıkların altını çizmiş oldu. Avrupa'da sığınma davaları sonuçlanmayan kişilerin yalnızca beşte biri geri gönderiliyor.

AB'nin göç politikalarında bu yıl tamamlanması beklenen yeni değişikliğin savunucuları, bunun, sabıka kaydı olan yabancıların ülkelerine daha hızlı geri gönderilmesini kolaylaştırmak da dahil olmak üzere durumu iyileştireceğini söylüyor.

Avrupaya 250 bin düzensiz girişi kaydedildi

Ayrıca, AB'nin yakın zamanda Tunus'la imzaladığı anlaşmaya benzer şekilde, Mısır ve Fas da dahil olmak üzere Afrika ülkelerine, Avrupa'ya gidişleri azaltmaları karşılığında yardım teklif eden anlaşmalar imzalaması için baskı yapılıyor.

AB'nin yeni göç ve iltica politikalarını eleştirenler, bunların etkili olacağından şüphe ediyor ve insan haklarına yönelik artan risklere dikkat çekerken, izinsiz göçün caydırılmasına odaklanıyor.

450 milyonluk bir bloktan oluşan AB'ye bu yıl yaklaşık 250 bin düzensiz giriş kaydedildi.

Geçen yıl AB, Rusya'nın komşu Ukrayna'daki savaşı nedeniyle birkaç milyon mülteciyi kabul etti. Ancak Orta Doğu ve Afrika'dan düzensiz göçü azaltmak istiyor.