Almanya'nın silah satışı listesinde Arabistan üst sıralarda

Haber Merkezi – Almanya’nın, Yemen iç savaşındaki rolü nedeniyle eleştirdiği Suudi Arabistan’a bu yılın ocak-eylül döneminde yaklaşık 417 milyon avroluk silah sattığı bildirildi.

 

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı meselesi yüzünden baskı altında olan Suudi Arabistan, Almanya’nın sene başından bu yana en çok silah sattığı ikinci ülke oldu.

 

Deutsche Welle’nin haberine göre, Alman hükümeti, 2015'ten bu yana devam eden Yemen savaşına katılan koalisyonun lideri olan Suudi Arabistan’a 2018'in başından 30 Eylül tarihine kadar 416 milyon 400 bin Euro tutarında silah ihraç edilmesine izin verdi. Bu ihracat rakamıyla Suudi Arabistan, Cezayir'in ardından Almanya'dan en fazla silah alan ülke oldu.

 

Cezayir’e ise Alman şirketleri tarafından 741 milyon 300 bin euroluk silah ve savaş malzemesi satıldı. Silah ihracatıyla ilgili rakamlar, Yeşiller partisinin soru önergesine Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen yanıtta yer aldı.

 

Silah satışı Alman Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında imzalanan koalisyon anlaşmasının bir maddesi açısından sakınca arz ediyor.

 

Sosyal Demokrat Parti, Yemen savaşına "doğrudan" katılan ülkelere silah satışının yasaklanmasını koalisyon ortaklarına kabul ettirmişti. Ancak koalisyon anlaşmasında, hükümetin kurulmasından önce izin çıkarılmış olan silah ihracatının bu karardan muaf tutulacağına da yer verilmişti.

 

Suudi Arabistan’ın liderliğinde dokuz ülkenin katıldığı koalisyon 2015 yılından bu yana Yemen’deki İran tarafından desteklenen Husilerle savaşıyor. Birleşmiş Milletler Yemen’deki savaşın dünyanın en ağır insani felaketine yol açtığını duyurmuştu.