Birleşmiş Milletler Genel Kurulu başlıyor

19-09-2021
Etiketler Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Afganistan BMGK İklim Değişikliği Koronavirüs
A+ A-

Erbil – Bu yıl 76’ıncı defa düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na 100’den fazla devlet başkanının katılması beklenirken Afganistan, koronavirüs salgınının gidişatı ve iklim değişikliği konuları ön planda olacak.

21 Eylül'de başlayıp 30 Eylül’de sona erecek

Sıkı koronavirüs tedbirleri kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York'ta bu yıl 76'ncısı düzenlenecek ve 21 Eylül'de başlayacak BM Zirvesi'ne, 100'den fazla devlet ve hükümet başkanı ile dışişleri bakanı ve delege katılacak, liderlerin bazıları ise video mesaj gönderecek.

ABD Başkanı Joe Biden BM Genel Kurulu'na ilk kez başkan olarak hitap edecek. Biden yönetimin bu yılki zirvede önceliği koronavirüs ile mücadele, iklim değişikliği ve insan hakları olacak.

BM Genel Kurul Başkanlığını ise görevi Türk Büyükelçi Volkan Bozkır'dan devralan Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid yapacak.

Afganistan, koronavirüs salgını ve iklim değişikliği öne çıkan konular

Zirvede bu yıl Taliban'ın ülkede kontrolü ele geçirmesiyle dünya gündemine oturan Afganistan, koronavirüs salgını ve aşılar ile iklim değişikliği konuları liderlerin gündeminde olacak.

Zirvede ayrıca bu yıl Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele almasının ardından ülkeyi kimin temsil edeceği merak konusu.

Koronavirüs önlemleri kapsamında ayrıca BM binasına her ülke delegasyonundan 6 kişinin, liderlerin konuşmasını yaptığı genel kurul salonuna ise 4 kişinin girmesine izin verilecek.

Zirve, geçen sene salgın nedeniyle zirve sanal ortamda düzenlenmişti

Zirveye katılacak liderler arasında İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi bulunuyor.

Zirveye katılmayan liderler

Zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron katılmayacak.

193 ülke temsil edilse de esas yetki 5 ülkede

BM'de 193 ülkenin temsil edilirken, güç ve yetki İkinci Dünya Savaşı'nın galibi, veto hakkı olan beş ülke olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya'nın yer aldığı BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bulunuyor.

Ekonomik yaptırımlar uygulayabilen, askeri güç kullanma ve konuşlandırma konusunda tek yetki sahibi olan BMGK'nin kararlarının aynı zamanda uluslararası toplumda yasal bağlayıcılığı bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli