Rusya’da seçimlerin üçüncü günü halk sandık başında

Haber Merkezi -  Rusya'da yasama organı Duma'nın 450 üyesini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen seçimlerin üçüncü gününe girildi. Bugünkü oy verme işleminin ardından sandıklar açılacak.

Rusya'da 3 gündür devam eden genel ve yerel seçimler bugün son bulacak. Koronavirüs pandemisi nedeniyle alınan tedbirler kapsamında üç güne sarkan seçim yarışı, Kremlin’i eleştirenlere ve bağımsız medyaya uygulanan baskının gölgesinde kaldı.

Ülkede muhalif lider Alexey Navalny Ocak ayında hapse atılmış, Navalny’nin bağlantılı olduğu kuruluşlar yasadışı ilan edilmişti.

Devlet anketörleri, Birleşik Rusya Partisi’nin Duma’da ki 450 sandalyeden 334’ünü alacağını öngörüyor. Sonuç böyle olursa Vladimir Putin’in anayasada değişiklikler yapması olası hale gelecek. Putin, geçen yıl yaptığı anayasal reformlarla iktidarını 2036’ya kadar uzatmanın önünü açmıştı.

Seçim nedeniyle başkent Moskova ve diğer birçok ilçede sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Bu önmeller, muhalefet partisi lideri Alexey Navalny destekçilerinin sokaklara döküleceği ve protesto düzenleyeceği korkusuyla alınıyor.

Rusya'da birçok insan, muhalefetin sessizliğinden ve seçimlerde yapılacak hilelerden endişe duyuyor.

Tüccar Vladimir Zakharov, “Seçim diye bir şey yok, gerçekten halkın seçimi yok. Parti sayısı az, oy verecek bir parti yok gerçekten” dedi.

 Avukat Alexei Falin de, "Bu oylama sistemine inanmıyorum, çünkü baştan beri hepsi hile” diye konuştu.

Seçimlerde Devlet Duması’nda 450 sandalye için 14 parti yarışırken yüzde 5 barajını geçen partilerin milletvekilleri Duma’da sandalye sahibi olabilecek.

Her 5 yılda bir yapılan Duma seçimlerinde 450 milletvekilliği için 225 aday parti listesinden, 225 aday ise bağımsız olarak seçilecek. Bağımsız adayların büyük çoğunluğu partilerin belirlediği isimlerden oluşuyor.