Erdoğan'ın Başdanışmanından 'yaptırım' yanıtı

New York (Rûdaw) - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı İlnur Çevik, “Referanduma karşıyız çünkü Kürtlerin elde ettikleri kazanımları bir gecede kaybedeceklerini düşünüyoruz” dedi.

 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda düzenlenen oturuma katılmak için New York’ta bulunan Erdoğan'ın Başdanışmanı İlnur Çevik, gündeme dair Rûdaw’ın sorularını yanıtladı:

 

Türkiye neden bağımsızlık referandumuna karşı çıkıyor?

 

Çünkü Türkiye tıpkı diğer halklar gibi Irak Kürtleri için kabus bir senaryonun olacağını düşünüyor. Irak geçmiş yıllarda çok kazanımlar elde etti. Yani 2003 yılından beri. Bunlar da meşru kazanımlardı. Kürt halkı bu hakları hak etti. Biz söz konusu kazanımların bir gecede elden çıkacağını düşünüyoruz. Buna karşıyız. Çünkü bölgede büyük sorunların olacağını düşünüyoruz. Gerçekten de bu durum Irak Kürtlerine büyük zarar verebilir.

 

Kabus senaryodan kastınız nedir? Bunu biraz açabilir misiniz?

 

Bu çok açık bir senaryo. Merkezi Irak Hükümeti bunu kabul etmiyor. İç savaşın çıkacağına ve Heşdi Şabi güçlerinin Kürtlere saldıracağını düşünüyoruz. İran da aynı şekilde düşünüyor.  İran’ın nasıl çalıştığını biliyoruz.  Bölgede büyük sorunlar çıkabilir. Bu konuda endişeliyiz.

 

Ancak Kürtler aynı endişeye sahip değil ve bu konuda çalışmalarına devam ediyorlar...

 

Gerçekten de anlamıyorum, nasıl bu endişeleri taşımıyorlar. Çünkü çok ciddi saldırılar var. Kürdistan henüz birlik üzerine dayalı bir idare oluşturmuş değil. Süleymaniye bir yoldan, Erbil ve Duhok başka bir yoldan yürüyor. Bu bölgenin gerçeğidir. Eğer biri bana Irak Kürdistan’ında birliktelik üzerine kurulu bir idare var derse başka bir gezegende yaşadığını düşünürüm.

 

Ancak önce devletin kurulması, daha sonra ise iç yapılanmanın oluşturulması gerektiği söyleniyor...

 

Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan saldırıların hiçbiri başka ülkede olmadı. Gerçekten de anlam veremiyorum.

 

Türkiye’nin referanduma karşı çıkmasının nedeni Kürdistan Bölgesi’nde olabilecek sorunlar mı yoksa Türkiye’deki Kürtlerin sorun çıkartması mı?

 

Türkiye’deki Kürtlerin sorun çıkaracağını düşünmüyorum. Türkiye, Irak Kütleri dahil hepsi için dikkat çekici bir ülkedir.

 

Türkiye Kürdistan’ın bağımsızlığını engellemek için askeri veya ekonomik bir yaptırım yapacak mı?

 

Türkiye’nin bu konuda bir şey yapmasına gerek yok. Şimdiye kadar yaptıkları yeterlidir.