ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Ateşkes için belki de son şans

Haber Merkezi - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv'de yaptığı açıklamada, bu seferki Gazze görüşmelerinin İsrailli rehinelerin geri getirilmesi ve savaşın durdurulması için "son şans" olabileceğini söyledi ve tüm tarafları bu sürecin "bozulmasına" neden olabilecek bir adım atmaktan kaçınmaları konusunda uyardı.

Blinken, bugün Tel Aviv'de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile yaptığı basın toplantısında, "Bu, birleşme anıdır; bu, rehinelerin geri getirilmesi, ateşkese ulaşılması ve herkesin daha iyi bir yolda kalıcı barış ve güvenliğe ulaşması için en iyi ve son şans olabilir" dedi.

Bu, Blinken'in 7 Ekim 2023'te Gazze Savaşı'nın başlamasından bu yana bölgeye yaptığı dokuzuncu ziyaret.

Blinken'in bu ziyareti, Amerika, Kata ve Mısır’ın arabulucuğunu yaptığı Doha'da iki günlük görüşmelerin ardından ateşkesin yakın olduğunu açıklamalarından sonra geldi.

The Times of Israel gazetesinin haberine göre, Blinked, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmesinde, "Bu belirleyici bir an; muhtemelen rehineleri evlerine götürmek, ateşkes sağlamak ve herkesi kalıcı barış ve güvenliğe doğru daha iyi bir yola sokmak için en iyi, belki de son fırsat" dedi.

"Sürecin bozulmasına neden olacak adımlardan kaçınılmalı"

Blinken, "Başkan Biden'ın talimatı doğrultusunda, bu anlaşmayı sonuçlandırmak ve tamamlamak için yoğun bir diplomatik çaba gösteriyoruz. Zamanı geldi" dedi ve kimsenin bu sürecin bozulmasına neden olacak bir adım atmaması gerektiğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı'nın bu uyarısı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hamas, Ürdün ve İsrailli protestocular tarafından anlaşma yapmak istememekle ve müzakereleri sabote etmeye çalışmakla suçlanmasının ardından geldi.

Netanyahu: İsrail'e değil Hamas'a baskı kurulmalı

Ancak Netanyahu, Pazar günü yaptığı açıklamada, Hamas ile yapılan anlaşmayı "reddetmeye" kararlı olduğunu ve "İsrail hükümeti gibi değil, Hamas üzerinde baskı kurulması gerektiğini" söyledi.

Herzog, Pazartesi günü Hamas'a yönelik suçlamalarını yineledi ve İsrail'in "en kısa sürede" Gazze'deki rehineleri geri getirmek istediğini belirtti. Herzog, "Hiçbir insani amaç, rehinelerin geri getirilmesinden daha büyük olamaz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in dokuzuncu bölge turu kapsamında Salı günü Mısır'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

İsrail haber sitesi Walla, Pazar günü geç saatlerde ismi açıklanmayan siyasi kaynaklara dayanarak şunları söyledi: "İsrail Güvenlik Kabinesi yakın zamanda İsrail'in müzakerelerdeki konumunu güçlendirmek için orduya Gazze'deki operasyonlarını yoğunlaştırması talimatını verdi."

Amerikalı arabulucuların İsrail ve Hamas'a sunduğu anlaşma, 31 Mayıs'ta Biden tarafından sunulmuştu. Teklif, başlangıçta 6 haftalık bir ateşkes ve ardından rehinelerin ve mahkumların serbest bırakılmasını öngörüyordu.

7 Ekim'de Hamas, Gazze'de 251 kişiyi rehin almıştı; bunların 72'si hâlâ hayatta ve 39'u Gazze'de ölü bulunmuştu. Diğer 100'den fazla kişi, Kasım ayında bir haftalık ateşkes sürecinde serbest bırakılmıştı.

Hamas yetkilileri, İsrail'in teklife yeni şartlar eklediğini ve bunu kabul etmeyip Biden'ın planının olduğu gibi uygulanmasını istediklerini belirtiyor.

Bu arada, İsrail saldırılarının başlangıcından bu yana Gazze'deki ölü sayısının 40 bine ulaştığı ve çoğunun kadın ve çocuk olduğu belirtiliyor.

Savaş, Hamas'ın 7 Ekim'de Gazze çevresindeki yerleşim kamplarına saldırmasıyla başlamıştı; İsrail ordusuna göre, o gün en az 1.139 kişi öldü ve bunların çoğu sivildi.