İngiltere, AB’nin yardımıyla göçmenleri sınır dışı etmek istiyor

19-08-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İngiltere Avrupa Birliği Göçmen
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İngiltere hükümeti, göçmenleri sınır dışı etmek için Avrupa Birliği ile bir anlaşmaya varmak istiyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye ve İngiltere arasında da göçmen anlaşması imzalanmıştı.

Daha önce ülkeye yasa dışı yollarla gelen göçmenleri Ruanda'ya gönderme planı hazırlayan İngiltere hükümeti, Temyiz Mahkemesi’nin uygulamanın yasa dışı olduğuna hükmetmesi üzerine bu planı şimdilik rafa kaldırdı.

Ancak Londra, bir yandan da ülkeye mülteci girişini engellemek için Avrupa Birliği ile de çözüm yolları arıyor.

Bu hafta başlarında, İngiltere basınında, Avrupa Birliği'nin Londra hükümeti ile göçmenlerin sınır dışı edilmesi konusunda yeni bir anlaşma imzalamak istemediği bildirildi.

Ancak Avrupa Komisyonu, Brüksel ile Londra arasındaki müzakerelerin sürdüğünü söyleyerek bunu yalanladı.

AB ile İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye yasa dışı yollardan tekneyle gelen göçmenlerin sınır dışı edilmesi konusunda müzakereler sürüyor.

Londra, AB ülkelerinin, Brexit'ten önce yaptıkları gibi, Fransa'dan veya diğer ülkelerden parmak izleri ortaya çıkan veya geldiği kanıtlanan göçmenleri geri almalarını istiyor.

Resmi verilere göre yalnızca 2022'de Fransa'dan teknelerle 45 bin 755 göçmen gelirken, bu yıl şimdiye kadar 16 bin 790 göçmen geldi.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere’ye gitmek üzere yola çıkan göçmen teknesinin Manş Denizi'nde batması sonucu en az 6 kişi hayatını kaybetti 55 kişi de kurtarıldı.

Hayatta kalanlar polise, karşıya geçmeleri için kaçakçılara kişi başı 2 bin avro ödediklerini söyledi.

Yasadışı göç konusu, önümüzdeki yıl yapılması beklenen seçimler öncesinde İngiltere’deki siyasi gündemin üst sıralarında alıyor.

Bu kapsdamda İngiltere, geçen hafta Türkiye’den Avrupa’ya geçen yasadışı göçmen akışını yavaşlatmak için Ankara ile bir anlaşma yaptığını duyurdu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli