Trump’ın ‘3. Dünya Savaşı’ sözüne tepki

19-07-2018
Rûdaw
Etiketler Trump ABD Karabağ
A+ A-

Haber Merkezi- ABD Başkanı Donald Trump'ın Karadağ konusunda, “Bu insanlar bir anda saldırganlaşabilir ve tebrikler, Üçüncü Dünya Savaşı'ndasınız” ifadeleri tartışma yarattı.

 

FOX TV sunucusu Tucker Carlson, Donald Trump’a, müttefik bir ülkeye saldırı olması durumunda ABD'nin askeri yardımda bulunması gerekeceğini vurgulayarak, "Benim çocuğum Karadağ'a bir saldırı olursa neden bu ülkeyi savunmak durumunda olsun" diye sordu.

 

Donald Trump ise, "Bu insanlar güçlü insanlar, aynı zamanda kavgacılar da... Bir anda saldırganlaşabilir ve tebrikler, Üçüncü Dünya Savaşı'ndasınız" diyerek yanıt verdi.

 

Carlson'ın sorusu da Trump'ın buna yanıtı da NATO Antlaşması'nın "kolektif savunma"yı düzenleyen 5'inci maddesi ile ilgiliydi.

 

BBC'nin Balkanlar temsilcisi Guy Delauney'nin bu açıklamaları sorduğu Karadağlılar, Trump ve ülke hakkındaki açıklamaları için, "en acaip başkan... aptalca ifadeler... şovmen…" gibi yanıtlar verdi.

 

NATO Antlaşması'nın 'kollektif savunma'yı düzenleyen 5'inci maddesi daha önce yalnızca 11 Eylül 2001 sonrası ABD tarafından işletilmişti.

 

Geçen yıl NATO'ya kabul edilen Karadağ'daki siyasiler ise, Trump'ın, “Üçüncü Dünya Savaşı” çıkışına karşı tepki gösterdi.

 

Bir sivil toplum kuruluşu yöneticisi olan Boris Raonic ise, Trump'ın ülkeler hakkında açıklamalar yapmadan önce çalışmadığının belli olduğunu söyleyerek "bu aptalca açıklamalar bunun sonucu" diyor.

 

NATO'ya alınması sonrası Afganistan'a asker gönderen Karadağ, Rusya'nın "nüfuz bölgesi" olarak tanımladığı sınırlar içinde yer alıyor. (Kaynak:BBC)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli