Yunan basını: Ukrayna'nın Bayraktar siparişine Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Fransa'dan veto

Haber Merkezi – Yunan basınında yer alan habere göre Ukrayna'nın, Bayraktar firmasının ürettiği insansız hava araçlarından satın almasını, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Fransa veto etti.

NTV'nin Kathimerini internet sitesindeki haberden aktardığına göre konunun, geçen hafta yapılan AB Siyaset ve Güvenlik Komitesi toplantısında gündeme geldiği belirtildi.

Türk İHA'larına veto

Habere göre Ukrayna Türkiye'den insansız hava aracı ve top mermisi satın almayı planlıyordu. Ancak Kiev yönetiminin Türkiye'den almayı planladığı yüklü miktarda drone ve top mermisini AB'den alacağı parayla finanse edeceği ortaya çıktı.

Diplomatik kaynaklara dayandırılan habere göre, Ukrayna'nın planına başta Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Fransa olmak üzere pek çok AB üyesinin itiraz ettiği belirtildi.

Bayraktar TB2 tipi drone'lar, 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşının ilk aylarında cephede dikkat çeken silahlardan biriydi.

Ukrayna ordusu savaşın ilk günlerinde drone'ların Rus hedeflerini vurduğu görüntüleri sıklıkla servis etmişti.

Ancak savaşın ilerleyen dönemlerinde birçok drone'un Rusya tarafından vurulduğu görüntüler de sosyal medyada yayılmaya başladı. O dönem Amerikan basınında yer alan haberlerde, Bayraktar TB2'lerin neredeyse tamamının vurulduğu, kalanlarınsa keşif amaçlı kullanıldığı iddia edilmişti.

Baykar CEO'su Haluk Bayraktar, 7 Şubat'ta yaptığı açıklamada Kiev yakınlarında yeni bir fabrika kuracaklarını ve bu fabrikanın yılda 120 TB2 üretme kapasitesinde olacağını söylemişti.

Bayraktar TB2 tipi drone'lar, 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşının ilk aylarında cephede dikkat çeken silahlardan biriydi.