Kürdistan Bölgesi’nde şirket çalışanına işkence yapmakla suçlanan Amerikalı ABD’de tutuklandı

19-02-2022
Rûdaw
Etiketler ABD İşkence ABD Savunma Bakanlığı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - ABD Adalet Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi'nde bir silah fabrikasını işletirken, ismi açıklanmayan bir çalışanına işkence yapmakla suçlanan Pensilvanyalı iş insanı Ross Roggio'nun Amerikan güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 53 yaşındaki Ross Roggio'nun Kürdistan Bölgesi'nde 2015 yılında bir silah fabrikası inşa etmek için bir proje yürüttüğü belirtildi.

Hakkında hazırlanan iddianamede, şirket çalışanlarından birinin “yeni proje”siyle ilgili endişelerini dile getirdiği, Roggio'nun da bu kişinin projeye olası müdahalesini önlemek amacıyla kaçırılmasını organize ettiği iddia ediliyor.

İddianamede Ross Roggio’un kurucusu olduğu Roggio Danışmanlık Şirketi, “silah fabrikası projesi” kapsamında ABD'den Irak'a yasadışı olarak silah parçaları sokmakla suçlanıyor. Buna ek olarak Ross Roggio da şirket çalışanına işkence etmekle itham ediliyor.

Roggio’nun adı açıklanmayan kurbanını 39 gün alıkoyup sorguya çektiği, sorgu sırasında, kurbanın başına torba geçirildiği, kasıklarına ve vücudunun diğer bölgelerine elektrik verildiği, yumruk ve hortumla dövüldüğü, askeri çizmelerle göğsünün üstüne şiddetle atlandığı belirtiliyor.

Yine; mağdurun parmağının büyük bir kesici aletle kesilmekle tehdit edildiği kaydediliyor.

İddianame ayrıca, Roggio'nun kemerini kurbanın boynuna doladığı, kurbanı yerden çekip havaya kaldırarak bilincini kaybetmesine neden olduğu da ifade ediliyor.

Ross Roggio bütün suçlamalardan suçlu bulunursa 725 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Roggio, yasanın 1994'te yürürlüğe girmesinden bu yana işkence tüzüğünü ihlal etmekle suçlanan ikinci ABD vatandaşı ve genel olarak dördüncü sanık" denildi.

Roggio'ya yönelik işkence suçlamaları FBI ve İç Güvenlik birimleri tarafından araştırılıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli