Lavrov: ABD, Kürtler için yarı-devlet kurmak istiyor

Erbil (Rûdaw) - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği basın toplantısında 2022 yılında Rusya’nın diplomatik faaliyetlerine ilişkin konuları değerlendirdi.

“ABD, Kürtler için yarı-devlet kurmak istiyor”

ABD'nin amaçlarını Kürtler aracılığıyla gerçekleştirmek istediğinin öne süren Lavrov, ABD’nin, Suriye’deki Kürtler için ülkenin kuzeydoğusunda yarı-devlet yapısı kurmak istemesinin Türkiye’yi rahatsız ettiğini anladıklarını ifade etti.

“En büyük anlaşmazlık konusu İdlib”

Lavrov, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları gerçekleştirdikleri üçlü görüşmede, en büyük ihtilaf meselesinin “İdlib” konusu olduğunu dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı, Ankara'nın bölgedeki Türkiye yanlısı grupları Şam ve Moskova'nın “terörist” olarak kategorize ettiği El Nusra'dan ayırması gerektiğini de belirtti.

Bakan Lavrov, İdlib’teki silahlı grupların varlığına değinerek “Orada kalan teröristlerin kabul edilemezliğine ilişkin anlaşmaların uygulanacağından emin olmamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye aracılık talep etti”

"Bildiğiniz gibi Türkiye Şam'la ilişkilerini normalleştirme girişiminde bulundu" diyen Lavrov, Türkiye’nin, Rusya'dan iki ülke arasında aracılık talep edildiğini belirtti.

Öte yandan, Lavrov, Kürtlerle Suriye Hükümeti arasında temas kurulması gerektiğini de ifade etti.