Almanya (Rûdaw) – Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Almanya Parlamentosunun Ezidi Soykırımı kararını değerlendirerek ““Sadece anmakla ve kınamakla olmuyor, zira 3 binden fazla kadın kayıp ve Ezidi yurduna dönmeleri için her biri için ayrıca mücadele etmeliyiz. Binlerce Ezidi de kamplarda yaşıyor, onların kentlerini inşa etmemiz lazım ki onlar dönebilsin” ifadelerini kullandı.
Alman Federal Meclis üyeleri, Ezidilere yönelik suçların "soykırım" olarak tanınmasını savunan önergeyi görüştü. Meclisteki oturuma katılan tüm milletvekilleri, önergeye "evet" oyu verdi.
Önergede, "Parlamento, 'IŞİD tarafından 2014 yılında Irak topraklarında Ezidi toplumuna karşı işlenen suçların Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi bağlamında soykırım teşkil ettiğini' kabul etmektedir" ifadeleri yer aldı.
Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da önergenin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek Kürtçe paylaşımda bulunmuştu.
Rûdaw’ın Almanya muhabiri Ala Şali’ye konuya ilişkin açıklama yapan Baerbock, bu kararın sembolik bir şey olmadığını kaydetti.
"Sembolik bir şey değil"
Baerbock, “Biz bu katliamı geri alamayız, ama adaletin tecelli etmesini sağlayabiliriz. Bugün Almanya Parlamentosunda Ezidilere yönelik suçların soykırım olarak tanınmasına ilişkin karar sembolik bir şey değil” dedi.
Açıklamalarının devamında Baerbock, “Sadece anmakla ve kınamakla olmuyor, zira 3 binden fazla kadın kayıp ve Ezidi yurduna dönmeleri için her biri için ayrıca mücadele etmeliyiz. Binlerce Ezidi de kamplarda yaşıyor, onların kentlerini inşa etmemiz lazım ki onlar dönebilsin. Zor olduğunu biliyoruz, çünkü güvenlik orada önemli rol oynuyor” ifadelerini kullandı.
“Onları Almanya’ya getirmemiz lazım”
Irak hükümeti ile de işbirliği yaptıklarını belirten Baerbock açıklamalarının devamında “Benim için önemli bir husus da benim oraya gitmem ve pek çok kadın ile cinsel istismara uğramış çocuğu görmemdi. Bu kadın ve çocuklar üzerine çalışmalar yapmamız lazım. Bazıları kimliksiz kaldı, dönmek istemiyor, onları Almanya’ya getirmemiz lazım. Kuzey Irak’ta kalmak isteyenler için de orada destek sunmamız gerek. Öte yandan psikolojik destek açısından da çok önemli işler yapılıyor. Travmaların çözülmesi adına Jan Kızılhan’ın ve diğerlerinin çalışmaları çok önemli” dedi.
Desteğe hazırız mesajı
Almanya Dışişleri Bakanı, ülke olarak desteğe hazır olduklarını belirterek “Biz Almanya olarak sadece destek verebiliriz. Sorumluluk Irak Hükümeti ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin omuzlarında. Biz yeniden inşa çalışmalarını da yapabiliriz, çünkü onlar için Şengal önemli ve oraya dönmek istiyorlar. Bu anlamda pek çok yönden çalışıyoruz ve Almanya olarak bizden istenen her şeyi yapmaya hazırız” sözlerini sarf etti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın