ABD'den Orşelim vetosu!

18-12-2017
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi - Mısır tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunulan ve ABD Başkanı Donald Trump'a Orşelim’i (Kudüs) İsrail'in başkenti olarak tanımaktan vazgeçme çağrısı yapan karar tasarısı, Washington yönetimi tarafından veto edildi.

 

BMGK’daki toplantıda ABD Temsilcisi Nikki Haley, Washington'ın Orşelim ile ilgili önerilen yasa tasarısını veto etti. Böylece tasarı BMGK'dan geçemedi

 

Konseyin diğer 14 üyesi ise tasarıya destek verdi.

 

Filistin tarafından hazırlanan ve BMGK üyesi Mısır tarafından sunulan yasa tasarısı, Orşelim’in statüsünün iki tarafın da gözetilmesiyle ele alınmasını istiyor.

 

"Kudüs'ün statüsünü ve demografik yapısını değiştiren herhangi bir karar veya eylemin yasal gücü yoktur. Lağvedilmelidir" ifadesi kullanılan tasarıda, Orşelim konusunda BM kararları ile çelişen bir tavır içine girmekten kaçınılması gerektiği belirtiliyor.

 

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, veto edilen Orşelim tasarısını BM Genel Kurulu'na taşıyacaklarını açıkladı.

 

Kalın, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

 

"BM Güvenlik Konseyi'ndeki ABD’nin Kudüs kararını geçersiz sayacak olan karar, ABD’nin vetosuyla 14’e 1 reddedildi. Trump yönetimi dışında bütün ülkeler bu oylamada birlik içinde hareket etti. Şimdi BM Genel Kurulu süreci başlayacak."

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli