Yeşiller Partisi’nden Ankara’ya yaptırım çağrısı

Bielefeld (Rûdaw) - Alman Yeşiller Partisi, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik 9 Ekim’de başlattığı operasyon nedeniyle yaptırım çağrısı yaptı.

Alman Yeşiller Partisi’nin iki gün süren 44. kongresinde, eş genel başkanlar Annalena Baerbock ve Robert Habeck de yeniden seçildi. 16 Kasım’da yapılan oturumda, Baerbock oyların yüzde 97,1’ni, Habeck ise yüzde 90,4’ünü aldı. Seçimde 800 delege oy kullandı.

Yeşiller Partisi Bielefeld kentinde düzenlenen parti kongresinde Türkiye’ye Rojava’ya yönelik 9 Ekim’de başlattığı askeri operasyonu nedeniyle yaptırım çağrısında bulunuldu.

17 maddeden oluşan yaptırım önergesinde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümet ve ordu mensuplarına ekonomik yaptırımlar uygulanması. Türkiye’ye her türlü silah ve teçhizat satışının tamamen durdurulması. AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci mutabakatının sonlandırılması. Alman Tornoda keşif uçaklarının Suriye ve Irak’tan çekilmesi. Almanya’dan Türkiye’ye yapılan ihracata güvence sağlayan Hermes kredi ve yatırım garantisinin kaldırılması” gibi maddeler yer alıyor.

Kabul edilen önergede Alman ordusunun Suriye ve Irak’taki IŞİD ile mücadele görevine son verilmesi de istendi.

Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Milletvekili Berivan Aymaz, “Bu önergede Ortadoğu’nun geleceği için şeffaf bir şekilde Kürt sorununun siyasi barışçıl bir şekilde çözülmesi oldukça büyük önem teşkil ediyor. Kürt sorunu çözülmeden bölgede istikrarın sağlanması mümkün değil. Sorunun çözülmesi için Kürt temsilcilerin Esad sonrası süreçte de varlıklarını korumak için komisyonlarda yerlerini almaları gerekiyor” dedi.

 

Almanya merkezli Tehdit Altındaki Halklar Örgütü'nün Ortadoğu uzmanı Kemal Sido, “Böyle bir karar sadece Yeşiller Partisi ile alınacak bir karar değil, CDU partisinin böyle bir karar alması gerekiyor. O zaman daha iyi imkanlar olacaktır. Bir süre önce de kilisedeki bir törende tek ses olduk ve tüm arkadaşlarımız da buna katıldı. Ancak bizim için pek bir işe yaramadı” diye konuştu.

 

Parti kongresine önergeyi sunan Parlamento Yeşiller Partisi Grubu Başkan Yardımcısı Agnieszka Brugger ise şunları söyledi:

“Bu karar sadece bizimle sınırlı kalmayacak, Avrupa’ya da taşıyacağız. Yeşiller Partisi olarak Avrupa dışişleri bakanlarının Türkiye’ye karşı gerekli caydırıcı yaptırımları uygulamaması çok kötü. Sadece her ülke Türkiye’ye silah satışı konusunda bir tavır almakla yetindi.”