Ürdün dörtlü zirveyi iptal etti, Biden İsrail'e doğru yola çıktı

18-10-2023
Etiketler İsrail Joe Biden Filistin Gazze el-Ehli Baptist Hastanesi
A+ A-

Haber Merkezi - Ürdün, başkent Amman'da bugün Kral Abdullah, Biden, Sisi ve Abbas arasında yapılması planlanan dörtlü zirveyi iptal etti.

Memlek televizyon kanalına konuşan Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, ülkesinin çarşamba günü Amman'da yapılması planlanan dörtlü zirvenin iptaline karar verdiğini belirtti.

Safedi, şu ifadeleri kullandı:

"Zirve yapılacaksa bundan ikincisi değil tek sonucun çıkmasını istiyoruz o da savaşın sonlandırılması, Filistinlilerin insanlığına saygı ve gerekli yardımların ulaştırılması"

Safedi, bu katliamın durmasını istediklerini ve kardeş Filistin halkına desteği sürdüreceklerini vurguladı.

Ürdün Kralı saldırıyı kınadı: İğrenç bir savaş suçu

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırıyı "iğrenç bir savaş suçu" olarak niteleyerek kınadı.

Ürdün Kraliyet Divanından konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamaya göre, 2. Abdullah "Gazze'deki Baptist Hastanesi katliamı, göz ardı edilemeyecek iğrenç bir savaş suçudur" ifadesini kullandı. Saldırıyı kınayan Ürdün Kralı, İsrail'in, vahşi saldırganlığını derhal durdurması gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’deki bir hastaneye düzenlenen saldırının ardından bugün İsrail’de. Biden’ın İsrail’den sonra planlanan Ürdün ziyareti ise iptal oldu.

Amerikan Başkanın'ın Ortadoğu’daki durumu sakinleştirmeyi hedefleyen ziyaretinin Ürdün ayağı, Ürdün’ün Biden, Filistin lideri Mahmud Abbas ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin de katılacağı zirveyi ertelemesiyle iptal oldu.

Biden: Olaydan derin üzüntü duyuyorum

Biden’ın İsrail’e hareketinden önce Gazze’deki El Ehli el Arabi hastanesine yönelik saldırıya ilişkin Beyaz Saray’dan yazılı bir açıklama yapıldı.

Biden açıklamasında, olaydan “derin üzüntü duyduğunu ve sarsıldığını” ifade ederek, haberi duyar duymaz Ürdün Kralı Abdullah ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüştüğünü, ayrıca ulusal güvenlik ekibini olaya ilişkin bilgi toplaması için görevlendirdiğini kaydetti.

Kirby: Biden’ın İsrailli yetkililere zor soruları olacak

Biden Tel Aviv'e uçarken gazetecilere açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise, ABD Başkanı’nın Tel Aviv ziyaretinde İsrailli yetkililere "zor sorular" yönelteceğini söyledi ancak ayrıntı vermedi. Kirby, "Bazı zor sorular soracak, bunları bir dost olarak, İsrail'in gerçek bir dostu olarak soracak, ancak onlara bazı sorular soracak" dedi.

İsrail Gazze’deki saldırıyla ilgisi olduğu iddialarını reddetti

İsrail, Gazze'deki hastanede yaşanan patlamayla ilgisi olduğunu yalanladı, patlamanın Filistin roketinden kaynaklandığını söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da saldırının İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilmediğini açıkladı.

İsrail ordusu, Gazze’deki hastanede yüzlerce kişinin ölümüne yol açan patlamayla hiçbir ilgisinin olmadığını ve patlamanın yanlış ateşlenen bir Filistin roketinden kaynaklandığını belirtti.

Gazze'deki Hamas yönetiminin Sağlık Bakanlığı, patlamaya İsrail hava saldırısının neden olduğunu açıklamasını yapmış ve çoğu İsrail'in devam eden saldırısından korunmak için sığınan yaklaşık 500 kişiyi öldürdüğünü kaydetmişti. Ancak İsrail ordusu, o sırada Filistinli militanların hastane yakınlarına roket yağdırdığını söyledi.

İslami Cihad saldırıdan sorumlu olduğu yönündeki İsrail iddialarını reddetti.

Ek kaynak: VOA

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli