Kürt mülteci Atina’da 35 gündür açlık grevinde

Erbil (Rûdaw) – Yunanistan’a iltica talebi kabul edilmeyen Rojhılatlı Kürt mülteci Enver Niloferi, bir kez daha Atina’daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) temsilciliği önünde açlık grevi eylemine başladı. Açlık grevinin 35’inci gününde Niloferi’nin sağlık durumu da kötüye gidiyor.

Rojhılat’ın Mahabad kenti nüfusuna kayıtlı Enver Niloferi, 6 yıldır Avrupa’da iltica talebinin kabul etmesi için mücadele ediyor.

Kürdistan Bölgesi’nden 2014 yılında Yunanistan’a geçen Niloferi, iltica talebinin kabul edilmemesi üzerine İsveç’e gitmiş, ancak oradan sınır dışı edilerek Yunanistan’a geri gönderilmişti.

Enver Noliferi, “İsveç’e gidip iltica talebinde bulunduğum zaman başka bir Avrupa ülkesine iltica ettiğim ve parmak izleri ile mühürlediğim belge olduğu için geri gönderildim. Ancak başvuru yaptığım dönemde Yunanistan Dablin Anlaşması kapsamı dışına alınmıştı” dedi.

Yunanistan’ın iltica talebini kabul etmemesi üzerine üçüncü bir ülkeye gönderilmesini talep eden Noliferi, 35 gündür Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Yunanistan Temsilciliği önünde açlık grevinde bulunuyor.

Noliferi, “Başka bir Avrupa ülkesine geçmek için destek istiyorum. Bu durumda ben UNHCR’in verdiği sözlerin kurbanıyım. 35 gündür açlık grevindeyim. Yunan polisi beş defa burada kurduğum çadırı yıktı. Bu altıncı çadırım. Akşamları havalar soğuk. Ayrıca kilom epey düştü, sağlık durumum kötüye gidiyor” diye konuştu.

Kürt mülteci 2017 yılından bu yana üçüncü defa uzun süreli açlık grevi eylemine girmiş durumda. Son olarak Eylül 2020’de başlattığı eylemi 70 günden fazla sürdürdü.

İsveç’ten deport edildi

2005 yılında Rojhılat’ın Mahabad kentinden Kürdistan Bölgesi’ne gelen Niloferi, Erbil Salahaddin Üniversitesi Mühendislik Bölümünde okudu.

Okulu bitirdikten sonra bir inşaat projesinde çalışmaya başlayan Niloferi, 2015’te Avrupa’ya gitmek için yola çıktı.

Yunanistan’dan başka bir Avrupa ülkesine gitmek isteyen Enver Niloferi, 2017’de de Atina’daki Mülteciler Yüksek Komiserliği önünde 64 gün boyunca açlık grevine girdi.

Daha sonra kaçak yollarla İsveç’e ulaşan Niloferi, İsveç polisi tarafından yakalanarak Yunanistan’a geri gönderildi.

Enver Niloferi, bilgisayar mühendisliği hakkında Kürtçe “Roj Baş Kompiyutera Min” (Günaydın Bilgisayarım) adlı kitabı yazdı.