Rusya, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasıyla yapılan saldırıyı kınadı

Haber Merkezi - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Lübnan'da Hizbullah üyelerinin de kullandığı yüzlerce çağrı cihazının patlatılmasını kınadı ve  Lübnan'a karşı yürütülen hibrit bir savaş eylemi olarak nitelendirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 17 Eylül Salı günü Lübnan'da Hizbullah üyelerinin de kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlatılması hakkında açıklama yaptı. Bakanlık, dokuz kişinin ölümüne, 2 bin 800'e yakın kişinin yaralanmasına ilişkin açıklamasında, yaşanan olayın Lübnan'a karşı yürütülen hibrit bir savaş olduğunu ifade etti. 

Dün yaşanan patlamaların ardından Lübnan ve Hizbullah, saldırıdan İsrail'i sorumlu tutmuş, Tel Aviv'den ise konuyla ilgili açıklama gelmemişti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise Suriye'de de benzer patlamalar olduğunu, 14 kişinin yaralandığını iddia etmişti. Reuters'a konuşan bir güvenlik kaynağı ile bir diğer kaynak ise İsrail'in dış istihbarat örgütü Mossad'ın 5 bin cihaza aylar önce patlayıcı yerleştirdiğini söylemişti. 

'Savaşı kışkırtmak için kasıtlı yapılmış gibi görünüyor'

Yaşanan patlamalar hakkında açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Yaşanan olayı, binlerce masum insana zarar veren, Lübnan'a karşı yürütülen bir diğer hibrit savaş eylemi olarak değerlendiriyoruz. Bu yüksek teknolojili saldırıyı organize edenler, Orta Doğu'da büyük bir savaşı kışkırtmak için kasıtlı olarak büyük çaplı silahlı bir çatışmayı teşvik etme peşinde gibi görünüyor" ifadelerini kullandı. 

Kremlin: Daha büyük bir savaşı tetikleyebilir

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da bugün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Lübnan’da yaşanan patlamaları değerlendirdi. Peskov, patlamaların daha büyük bölgesel bir savaşı tetikleyebileceği uyarısını yaptı, faillerin tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bu olayın detaylı şekilde araştırılması ve soruşturulması gerektiğinin altını çizen Peskov, "Elbette, çağrı cihazların patlamasının arkasında olanların tespit edilmesi gerekiyor. Uzmanların, bizde ve başka yerlerde benzer risklerin ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin alınması amacıyla bu durumu incelemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Çağrı cihazlarının patlatılması

Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 1'i çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor.