‘Balkanlar’daki mülteci çocuklar şiddet mağduru’

Haber Merkezi - Save the Children tarafından hazırlanan rapora göre, Balkan rotası üzerinden iltica eden çocuklar çoğunlukla fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalıyor. Vakıf, durumdan esas olarak AB'yi sorumlu tuttu.

“Dayak, cinsel istismar ve sömürü: Balkan rotasındaki mülteci çocuklar, şok edici bir şekilde sıklıkla yetişkin şiddetiyle karşı karşıya kalıyor.”

Bunlar, Save the Children örgütünün hazırladığı raporda yer alan tespitler. Rapora göre, mülteci çocuklar, Balkanlar'daki yolculuklarında polisin, insan kaçakçılarının ve diğer yabancıların insafına kalmış durumdalar.

Bu insanlık dışı muamelenin temel nedeni ise, AB ve bölge ülkelerinin uyguladığı mültecileri caydırma ve tecrit politikası.

Rapora göre çocuklar, Avrupa'ya giden tüm mülteci ve göçmenlerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Bu çocukların önemli bir yüzdesi Balkan rotası üzerinden Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Bosna-Hersek gibi ülkelerden geçerek gidiyor. Yalnızca 2015 yılında, yaklaşık yarım milyon mülteci ve göçmen, Balkan rotasındaki ülkelerden geçiş yaptı.

Rapor, AB üyesi olmayan ülkeler Sırbistan ve Bosna-Hersek’te ortalama olarak dört yıldır kaçak durumda yaşayan 13 ila 19 yaşları arasındaki 48 çocukla yapılan ayrıntılı görüşmelere dayanıyor.

Çocuklar tarafından bildirilen en yaygın şiddet, sınır muhafızları tarafından yapılan fiziksel şiddet.

Örgütün görüştüğü çocuklar, çırılçıplak soyulduğunu, soğukta bekletildiklerini, elektrik şokları ve sopalarla dövüldüklerini, bunun sonucunda kırık kemikler veya ciddi morluklar gibi ciddi fiziksel yaralanmalara maruz kaldıklarını anlatıyor.

Çocukların çoğu da kaçakçılardan şiddet gördü.

Çocukların yaklaşık üçte ikisi, yakın çevrelerindeki bir çocuğun cinsel istismarına tanık olduklarını da ifade etti. 

Kaçakçılar, cinsel hizmetler karşılığında onlara para, koruma veya sınırdan "ücretsiz" geçişle rüşvet vereceğini söyledi.

Bilhassa refakatsiz mülteci çocukların şiddete maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Birçoğu açık havada uyumak veya “harap binalarda yabancı yetişkinlerle sürekli fiziksel şiddete veya cinsel istirmara maruz kalma tehlikesiyle burun buruna yaşamak zorunda. Özellikle kızlara göre daha büyük oranda refakatsiz seyahat eden erkek çocukların cinsel şiddet mağduru olma riskinin oldukça yüksek olduğu, birçok çocuk ve gencin yaşadıklarıyla alkol ve uyuşturu madde kullanarak başa çıkmaya çalıştıkları bilgisine yer veriliyor. Ayrıca bu gençler arasında birçok kendine zarar verme ve intihar girişimi vakası yaşanıyor.

Save the Children, durumdan birincil olarak AB’yi sorumlu tutuyor.

Örgüt yöneticisi Ylva Sperling, “Avrupa’nın gelenleri caydırmaya odaklanması nedeniyle, çocuklar polis ve sınır muhafızlarından gelen şok edici şiddete maruz kalıyor. Cezasız kalan bir şiddete…” ifadelerini kullandı.

AB ve hükûmetlerin derhal harekete geçmesi gerektiğini savunan Sperling, mülteci çocuklara güvenli ve yasal göç yolları sağlanması gerektiğini ifade etti.