İsveç’te sağın yükselişi protesto edildi

Haber Merkezi - İsveç'in başkenti Stokholm’de sağcı partilerin yükselişi ve ırkçılığa karşı bir gösteri düzenlendi. Göstericiler "Irkçılığı durdurun" sloganları attı. Protestocular, İsveç seçimlerinde sağcı partilerin zaferinin sığınmacıların ve yabancıların geleceğini tehlikeye atacağını savundu.

Norrmalm Meydanı’nda partiler ve sivil toplum örgütleri tarafından “Irkçılığa karşı dayanışma için” miting düzenlendi.

Eyleme katılan Sabina Lindgren, "Seçimler yaptık ve sonuçlar herkese çok garip geldi. Sonuçlardan sonra yaşamak istediğim İsveç bu değil" dedi.

İsveç hükümeti verilerine göre, 2020'de İsveç nüfusunun %25,9'u sığınmacılardan oluşuyordu. 2021 yılına kadar yaklaşık 196.077 Suriyeli ve 146.769 Iraklı İsveç'e sığınma başvurusunda bulundu.

Göstericiler, ülkede ilk kez iktidara gelecek olan sağcı hükümete karşı sloganlar attı.

İsveç’te işçi olan Abbas Isufu, "Esmer bir oğlum var. Önümüzdeki 20 ila 30 yıl içinde özgür olmasını ve hiç bri sıkıntı ile karşılaşmamasını istiyorum" dedi.

İsveç'te 11 Eylül Pazar günü yapılan genel ve yerel seçimler sağ blok partilerinin zaferiyle neticelendi.

14 Eylül akşamı açıklanan resmî sonuçlara göre sağ blok partiler yüzde 49,6, azınlık hükûmeti ile iktidardaki sol blok partiler ise yüzde 48,9 oy aldı.

Buna göre 349 sandalyeli parlamentoda sağ blok partileri 176 milletvekili, sol blok partileri de 173 milletvekili çıkarma hakkı kazandı.

Seçimlerde aşırı sağ görüşlü İsveç Demokratlar Partisinin (SD) oy oranını yüzde 20,6’a kadar yükselterek ülkenin en büyük 2. parti durumuna gelmesi dikkati çekti.

Öte yandan dün istifa edeceğini açıklayan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, istifa mektubunu bugün Meclis Başkanı Andreas Norlen’e sundu.

Sağcı partiler, İsveç’te şiddet ve adli suçlardaki artışın nedeni göçmenler ve mülteciler olarak görüyor. Bu nedenle SD’ye göre onların şiddetine “sıfır tolerans” gösterilmeli, göçmen ve sığınmacı kabulü sıfıra yakın bir oranda sınırlandırılmalı.