Cezayir eski Cumhurbaşkanı Buteflika yaşamını yitirdi

18-09-2021
Rûdaw
Etiketler Buteflika Cezayir
A+ A-

Haber Merkezi - Cezayir eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika 84 yaşında hayatını kaybetti. Buteflika, Eylül Devrimi'ne karşı imzalanan Cezayir Anlaşması'nda rol oynamıştı. 

Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Buteflika'nın vefat ettiği aktarıldı, ancak konuya ilişkin ayrıntı verilmedi.

Ülkede yaşanan iç savaşın ardından 1999'da göreve gelen Buteflika, 2015 yılında geçirdiği kısmi felç ve kötü giden sağlığına rağmen ülkeyi yönetmeye devam etmişti.

Görevi bırakmak zorunda kalmıştı

Buteflika'nın, Şubat 2019'da beşinci dönem için yeniden cumhurbaşkanı adayı olması, bardağı taşıran damla olmuş ve bir toplumsal tepki dalgasının fitilini ateşlemişti.

Cezayir'de, bu dönemde başlayan protesto dalgası karşısında, ülkedeki rejimin bel kemiği niteliğindeki Cezayir ordusunun, gösterilere desteğini açıklaması ve cumhurbaşkanlığına karşı yaptığı sözlü uyarılar karşısında, Buteflika, Nisan 2019'da görevi bırakmak zorunda kalmıştı.

Kürtlerin kaderini ilgilendiren anlaşmada rol almıştı

Abdulaziz Buteflika, 6 Mart 1975’te dönemin Irak Devlet Başkan Yardımcısı Saddam Hüseyin ile İran Şahı Rıza Pehlevi arasında imzalanan Cezayir Anlaşması’nda da rol almıştı.

O dönem Dışişleri Bakanı Buteflika, dönemin Cezayir Devlet Başkanı Huari Bumedyen ile bu anlaşmanın sağlanmasında arabuluculuk yapmıştı.

Cezayir Anlaşması, Mele Mustafa Barzani liderliğinde Kürt halkının başlattığı Eylül Devrimi’nin tasfiyesini amaçlayan bir anlaşma oldu.

Anlaşma, ile Irak Baas rejimi, Mele Mustafa Barzani ve Saddam Hüseyin tarafından 11 Mart 1970 yılında imzalanan ve rejimin Kürtlerin şartlarını kabul ettiği deklarasyonu da bitiren son halka oldu.

Anlaşma uyarınca Irak, Kürt devrimine destek olmaması kaydıyla Körfez’in İran’la aralarında paylaşılmasına ve sınır sorununun çözülmesine razı oldu.

Arap dünyası ve uluslar arası güçlerin desteğiyle yürürlüğe giren anlaşmanın ardından, Kürt bölgelerine ve Peşmergelere giden her türlü insani ve lojistik destek kesildi. Binlerce Kürt ve Peşmerge ailesi Rojhılat ve İran’a göç ederek mülteci kamplarında kaldı.

Eylül Devrimi liderliği, Cezayir Anlaşması’nı ezilen bir ulusa ve devrimine karşı uluslararası bir komplo olarak tanımladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli