Türkiye-Almanya ilişkilerinde “dinleme” gerilimi

Ankara (Rûdaw)-Alman Der Spiegel dergisinin, “Almanya 2009’dan beri Türkiye’yi dinliyor” haberinin  ardından Türkiye ile Almanya arasındaki  ilişkiler gerildi.Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. 

 

Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği yönündeki haberlerinin medyada yer alması Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi.Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl,ilk resmi temas için Türkiye  Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapması bekleniyor.

Der Spiegel, son yayınlanan sayısında Almanya Federal Dış İstihbarat Örgütü’nün (BND) 2009 yılından itibaren Türkiye’yi istihbarat hedefi olarak takip ettiğini yazmıştı. “BND, NATO partneri Türkiye’yi dinledi” başlıklı haber Almanya ve Türkiye’de yankı uyandırmıştı.


Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, bu iddiayı doğruladı.Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dergisi de Türkiye’nin BND'nin izlediği “Ana Ülkeler” sınıfına girdiğini yazdı.


Haberde bir istihbarat yetkilisi, Türkiye'deki gelişmelerin Almanya'nın iç güvenliği açısından önemli olduğunu belirterek PKK, aşırı sol ve sağ örgütlerin Almanya'da uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi eylemlerde bulunduğunu bu yüzden Türkiye'nin dinlediğini söyledi. (Ajanslar)