Ursula von der Leyen bir kez daha Avrupa Komisyonu Başkanı seçildi

3 saat önce
Rûdaw
Etiketler Ursula von der Leyen Avrupa Komisyonu AB
A+ A-

Haber Merkezi - Avrupa Parlamentosu, Ursula von der Leyen'in Avrupa Komisyonu Başkanlığı görev süresini ikinci bir dönem için uzatma kararı aldı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Perşembe günü Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yapılan oylamada yeniden Avrupa Komisyonu Başkanı seçildi.

Von der Leyen, parlamentoda yer alan 720 milletvekilinden 401'in desteğini alarak, ikinci dönem Komisyon başkanlığına seçilmiş oldu.

Oylama öncesinde, parlamentodaki ikinci büyük grup olan Sosyalistler ve Sosyal Demokratlar (S&D) von der Leyen’I destekleyeceklerini açıkladı. Parlamentoda 53 milletvekiline sahip olan Yeşiller de Leyen’I destekleyeceğini bildirdi.

Avrupalı merkez sağ partilerin oluşturduğu Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi (ECR), üyelerinin von der Leyen'in yeniden seçilmesi konusunda her iki yönde de oy kullanabileceğini ancak ulusal delegasyonların çoğunluğunun karşı oy kullanacağını belirtti. ECR’nin parlamentodaki 78 milletvekilinden 24'üne sahip olan İtalyan Başbakanı Giorgia Meloni'nin İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin (FdI) oyları belirleyici oldu.

Sosyalist ve komünist partilerin oluşturduğu Sol grup (The Left), AB Adalet Divanı'nın Komisyon'un aşı alım anlaşmalarında şeffaf davranmadığı kararı ardından von der Leyen’in ikinci bir dönemi “hak etmediğini” belirtti.

Sol grup, von der Leyen’in adaylığının ertelenmesine ilişkin AP'de oylama yapılmasını istedi. Ancak bu girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

Yapılan oylamada 531 milletvekili “devam edilmesi” yönünde oy kullanırken, ertelenmesi için 101 oy kullanıldı.

Von der Leyen'in ikinci dönem programı

İkinci dönem Komisyon Başkanlığının oylanması öncesi AP'de yeni programını tanıtan von der Leyen, NATO işbirliğinde Avrupa Savunma Birliği kurulması, Avrupa Hava Kalkanı dahil birçok askeri proje gerçekleştirilmesi hedefini açıkladı.

Von der Leyen, 800 milyar euroluk devasa çevreci politikaları devam ettirme vaadinin yanı sıra Ukrayna'ya tam desteğin devam etmesi ve askeri yapılanma ile savunmaya odaklandı.

Von der Leyen, "Beş yıl içinde gerçek Avrupa Savunma Birliği kurulmasına ve savunma ürünleri ve hizmetleri için tek pazar yaratılmasına" odaklanacağını, bunun için ikinci döneminin ilk 100 gününde yol haritası açıklayacağını belirtti.

Aynı zamanda Avrupa'nın ortak çıkarlarıyla ilgili savunma projeleri sunacağını, amiral gemisi projelerinin hava ve siber savunması olacağını, üye ülkelerin savunma sanayi ve bununla ilgili yeni teknolojileri koordine etmesini sağlayacağını ve Komisyon'da Avrupa'nın savunma sanayini güçlendirmeden sorumlu yeni üye atayacağını söyledi.

Von der Leyen’in programında yer alan yenilikler:

• Yabancı müdahale ve manipülasyonlara karşı Avrupa Demokrasi Kalkanı.

• Konut krizinin ardındaki "tüm etkenleri" inceleyecek bir Avrupa Konut Planı ve konutla ilgili "doğrudan sorumluluk" alan bir Komisyon Üyesi.

• AB bütçesinin her üye devletin ihtiyaçlarına daha iyi uyarlanacak şekilde elden geçirilmesi.

• Rekabet edebilirlik ve KOBİ'lere ilişkin çalışmaları koordine edecek bir Başkan Yardımcısı.

• Yatırımları harekete geçirecek ve enerji yoğun endüstrilerin iklim nötrlüğüne ulaşmalarına yardımcı olacak Temiz Endüstriyel Anlaşma.

• Yerel girişimlere destek verecek Avrupa Tasarruf ve Yatırım Birliği.

• Üst düzey savunma kabiliyetini destekleyecek bir Avrupa Savunma Birliği, bir Avrupa Hava Kalkanı ve savunma sanayini güçlendirmeden sorumlu yeni bir Komisyon üyesi.

• AB'nin sınır güvenliği birimi Frontex'in sayısının üç kat artarak 30.000 memura ulaşması.

• Akdeniz bölgesinden sorumlu bir Komisyon Üyesi ve komşu ülkelerle "kapsamlı ortaklıklar" geliştirmeye yönelik yeni bir gündem.

• Sosyal medyanın gençlerin refahı üzerindeki etkisini araştırmak için AB çapında bir çalışma.

• Kadın haklarına yönelik bir yol haritası.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli